Britse Pond lager na teleurstellende detailhandelscijfers

21-04-2017 15:34
Het Britse Pond heeft vandaag terrein verloren na tegenvallende detailhandelscijfers voor de maand maart. Die lieten zien dat detailhandelaren in het Verenigd Koninkrijk 1.8 procent minder verkochten dan in februari. Economen en andere deskundigen gingen uit van een afname van circa 0.3 procent. Ook de Amerikaanse Dollar heeft vandaag koersverlies geleden.

Dalende trend in bijna de hele linie

De detailhandelsverkopen lagen in de eerste drie maanden 1.4 procent lager dan in het vierde kwartaal van vorig jaar, volgens het Office for National Statistics (ONS). De afname was zichtbaar bij alle soorten winkels, met uitzondering van textiel, kleding en schoenen. Desalniettemin was het totale bedrag dat de Britten uitgaven in de detailhandel hoger dan een jaar geleden.

Pomphouders grootste boosdoeners

“Het is de eerste keer sinds 2013 dat we een daling op kwartaalbasis zien en het lijkt het gevolg van prijsstijgingen in veel sectoren,” zo zei Kate Davies, senior statisticus bij het ONS. De gemiddelde winkelprijzen lagen op jaarbasis 3.3 procent hoger, volgens het Office for National Statistics. Dat is de grootste stijging sinds maart 2012. Benzinestations waren de grootste boosdoeners, waarbij sommige pomphouders de prijzen op jaarbasis met 16.4 procent verhoogden.

Broekriem aanhalen

Volgens Keith Richardson, operationeel directeur detailhandel bij Lloyds Bank Commercial Banking, zwakt de groei in de detailhandel af na de recordgroei in 2016. “Deze cijfers suggereren dat wolken zich boven Britse consumenten samen pakken. Stijgende voedsel- en brandstofprijzen in combinatie met afgezwakte loonstijgingen lijken winkeliers te dwingen om de broekriem aan te halen. Tegelijkertijd blijft de koers van het Pond druk uitoefenen op de kosten van winkeliers,” aldus Richardson.

Grootste daling sinds 2010

Sinds de kredietcrisis hebben Britse consumenten zich gedragen als verhongerende kunstschilders op een Parijse zolderkamer. Elke keer als ze geld vinden, geven ze het uit, niet aan voedsel, maar aan de goede dingen in het leven. Toch zijn de detailhandelsverkopen in de eerste drie maanden van het jaar flink afgenomen, wat de eerste daling op kwartaalbasis sinds 2013 betekent. Het markeert bovendien de grootste daling sinds 2010, toen een tijdelijke verlaging van de omzetbelasting ten einde kwam.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse Pond lager na teleurstellende detailhandelscijfers' bijdraagt aan uw kennis.