Bedrijvigheid Britse industriële productie afgenomen in februari

07-04-2017 13:53
Cijfers laten zien dat de bedrijvigheid in zowel de Britse industrie als de bouwsector is afgenomen in februari. Volgens het Office for National Statistics (ONS) lag de productie in de industriële sector 0.7 procent lager dan in januari, toen er sprake was van een daling van 0.3 procent. Door de onverwachtse warmte nam het elektriciteits- en gasverbruik af, volgens het ONS.

Huizenbouwsector grote boosdoener

De bedrijvigheid in de Britse bouwsector liep in februari met 1.7 procent terug, ten opzichte van een bijgestelde nulgroei in januari. Het betekent de grootste daling in bijna een jaar tijd en vooral het gevolg van een 2.6 procent afname in de huizenbouwsector, zo is te lezen in het rapport van het Office for National Statistics.

Vooruitzichten blijven positief

Volgens Jack Coy, econoom bij het Centre for Economics and Business Research (Cebr), zijn de vooruitzichten voor producenten nog altijd positief ondanks de afzwakking in februari. “De cijfers van vandaag veranderen over het algemeen weinig aan de lange termijn vooruitzichten voor de industriële productie. De toekomst ziet er goed uit voor producenten door de verbeterde concurrentiepositie als gevolg van de lagere koers van het Pond,” zo zei Coy.

Zonder volatiele items gunstiger beeld

Ondertussen is het tekort op de Britse goederen- en dienstenrekening in februari opgelopen tot €4.3 miljard, ten opzichte van €3.5 miljard in januari. Volgens het ONS is het opgelopen deficit onder andere het gevolg van volatiele items, zoals de import van goud en vliegtuigen. “Het algehele handelstekort is groter geworden, maar exclusief volatiele items ziet het beeld er beter uit doordat de importdaling groter was dan de exportafname,” zo zei Kate Davies, senior statisticus bij het ONS.

Kleinste BBP-groei sinds begin 2016

Howard Archer, hoofdeconoom Verenigd Koninkrijk en Europa bij IHS Markit, beschouwt de cijfers als teleurstellend voor de Britse economie. “De cijfers suggereren bovendien dat de groei van het bruto binnenlands product (BBP) flink is afgezwakt, vooral doordat consumenten voorzichtiger zijn geworden. We gaan uit van een BBP-groei van 0.4 procent in het eerste kwartaal, ten opzichte van een expansie van 0.7 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat zou het laagste groeicijfer sinds het eerste kwartaal van 2016 betekenen,” aldus Archer.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Bedrijvigheid Britse industriële productie afgenomen in februari' bijdraagt aan uw kennis.