Algemeen prijsniveau eurogebied fors hoger in april

28-04-2017 22:19
De inflatie in de eurozone lag deze maand 1.9 procent hoger dan in dezelfde periode in 2016, volgens een initiële raming van Eurostat. Eerder berichtte het Europese statistiekagentschap dat er in maart sprake was van een geldontwaarding van 1.5 procent. Ook in april hadden de hogere energieprijzen, in doorsnee +7.5 procent, een grote invloed op de inflatieontwikkeling.

Hogere inflatie april door Paasdagen

Deze maand is de inflatie gestegen in vergelijking met maart onder andere door de prijsontwikkeling in de dienstensector, waaronder telecommunicatie en transport. Cijfers van Eurostat laten zien dat de prijzen in de dienstensector in april fors hoger lagen, wat volgens experts vooral het gevolg is van de Paasdagen deze maand. Het is een publiek geheim dat hotels en luchtvaartmaatschappijen hun prijzen rond de feestdagen verhogen.

Kerninflatie nog ruim onder doelstelling

Het inflatiepeil van deze maand komt overeen met de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). De centrale instelling van de economische en monetaire unie streeft immers naar een peil van iets onder de 2 procent. Marktvolgers gingen uit van een gemiddeld prijsniveau in april van 1.8 procent. De ECB hecht meer waarde aan de kerninflatie omdat deze graadmeter volatiele prijzen niet meeneemt. In april kwam de kerninflatie uit op 1.2 procent, het hoogste niveau in vier jaar, terwijl er vorige maand sprake was van een peil van 0.7 procent.

Afbouwen monetaire stimuli kwestie van tijd

Gister verklaarde Mario Draghi, president van de ECB, dat het herstel van de eurozone economie steeds solider wordt. De inflatie is echter nog niet hoog genoeg om de rente verhogen, volgens de Italiaanse bankier. Tijdens de laatste bijeenkomst besloten de bestuursleden van de ECB om zowel het belangrijkste rentetarief als het obligatie opkoopprogramma ongewijzigd te laten. Als het economisch herstel doorzet, wordt de kans steeds groter dat de Europese Centrale Bank de stimuleringsmaatregelen afbouwt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Algemeen prijsniveau eurogebied fors hoger in april' bijdraagt aan uw kennis.