Yen in de lift door onveranderd monetair beleid Bank of Japan

16-03-2017 14:33
De Japanse Yen heeft vandaag terreinwinst geboekt versus enkele andere belangrijke valuta’s. Die koersontwikkeling houdt verband met het besluit van de Bank of Japan om het monetair beleid niet aan te passen. Gouverneur Haruhiko Kuroda en zijn bestuursleden stemden voor handhaving van de doelstelling inzake het jaarlijks opkopen van obligaties ter waarde van 80 biljoen Japanse Yen.

Inflatiedoelstelling ongewijzigd

Verder gaat de Bank of Japan uit van een bescheiden inflatiestijging, mede door de ontwikkelingen op de energiemarkt. De centrale bank hanteert een inflatiedoelstelling van 2 procent, wat aardig overeenkomt met die van de ECB, die mikt op een peil van iets onder de 2 procent. Daarnaast verwacht de Bank of Japan dat de vraag op de binnenlandse markt gestaag door stijgt, wat ook voor de export geldt.

Risico’s voor Japanse economie

Volgens de Japanse centrale bank vormen diverse ontwikkelingen een bedreiging, waaronder die in de VS en het naderend einde van het Britse EU-lidmaatschap. Ook de schuldenproblematiek van enkele Europese landen en de economische ontwikkelingen in opkomende landen zijn een risico, volgens de Bank of Japan.

Alleen verlies versus Pond

Ook besloot de Japanse centrale bank om de rente van -0.1 procent te handhaven. Mede op basis van die twee besluiten waren de koersbewegingen van de Yen vandaag wisselend te noemen. Zo steeg de Japanse valuta ten opzichte van de Euro, Amerikaanse Dollar en Zwitserse Frank. Tegelijkertijd leverde de Yen terrein in versus het Britse Pond.

Belangrijk rentebesluit plus eurozone CPI

Analisten, marktvolgers, beleggers e.d. richten hun aandacht vandaag onder andere op het rentebesluit van de Schweizerische Nationalbank. Kenners gaan er vanuit dat de centrale bank van Zwitserland de London Interbank Offered Rate (LIBOR) van -0.75 procent onveranderd laat. Daarnaast worden deze woensdag cijfers vrijgegeven inzake de eurozone consumentenprijsindex.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Yen in de lift door onveranderd monetair beleid Bank of Japan' bijdraagt aan uw kennis.