Yen iets hoger in aanloop naar Japanse detailhandelscijfers

28-03-2017 16:37
Tijdens de handelssessie vandaag heeft de Japanse Yen bescheiden winsten geboekt. De conference board consumer confidence index vormt de belangrijkste indicator deze dinsdag in de VS. Marktvolgers verwachten dat die graadmeter is gedaald tot 113.9 punten. Later vandaan verschijnen ook de Japanse detailhandelscijfers, waarbij men een afzwakking tot 0.7 procent verwacht.

Nederlaag Trump weegt door op Dollar

Donald Trump is gewend om in het bedrijfsleven en op televisie zijn zin te krijgen, maar vorige week kreeg hij een bittere pil te verwerken. Het kwam in het Huis van Afgevaardigden niet eens tot een stemming over zijn wetsvoorstel ter vervanging van de Affordable Care Act (Obamacare). Die gevoelige tik heeft ook z’n uitwerking op de koersontwikkeling van de Amerikaanse Dollar. Koersverlies voor de Greenback was daarom onvermijdelijk.

Moeizame eerste twee maanden

De regering van Trump heeft een stroeve start gemaakt en ruim twee maanden na zijn inauguratie heeft hij nog geen gegevens vrijgegeven over het economisch beleid. Het onderzoek naar de banden tussen Rusland en campagnemedewerkers van Trump is in volle gang, wat investeerders ook nerveus maakt. Trump richt zich nu op de beloofde belastinghervormingen.

Japans monetair beleid blijft ultra-accommoderend

Gister gaf de Bank of Japan (BoJ) een samenvatting vrij inzake de notulen van de beleidsbijeenkomst van 16 maart. Die resume leverde geen verrassingen op aangezien de Japanse centrale bank het huidig monetair beleid handhaaft zolang de inflatie ruim onder de doelstelling van 2 procent blijft. Daardoor verandert er voorlopig niets aan het ultra-accommoderend monetair beleid.

Lage inflatie door zwakke binnenlandse vraag

In de afgelopen maanden heeft de Japanse economie vooruitgang geboekt, mede door de aantrekkende productiesector en toegenomen export. Daar staat tegenover dat de binnenlandse vraag zwak blijft, wat resulteert in een lage inflatie. Deze week richten beleggers hun aandacht op consumenten indicatoren, waaronder de detailhandelscijfers, consumentenbestedingen en de Tokyo core CPI (kerninflatie).
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Yen iets hoger in aanloop naar Japanse detailhandelscijfers' bijdraagt aan uw kennis.