Koersontwikkeling Britse Pond afhankelijk van inflatiecijfers

20-03-2017 13:42
Vorige week beleefde de Britse valuta een rally, onder andere vanwege de beleidsverklaring van de Bank of England (BoE). Die was namelijk minder behoudend dan deskundigen hadden verwacht. Het is de vraag of het Britse Pond de opwaartse trend deze week kan voortzetten te midden van onzekerheid als gevolg van de naderende Brexit.

Neutralere positie na uitblijven economische afzwakking

Na het referendum inzake het EU-lidmaatschap nam de Bank of England een behoudende positie in en breidde het de stimuleringsmaatregelen verder uit. Na de uitkomst van de volksraadpleging leek het monetair beleid gericht op economische groei. In de maanden daarna bleef economische afzwakking echter uit, waarna de Britse centrale bank een meer neutralere positie innam.

Flinke koersdaling Britse Pond

De laatste tijd suggereren macro-economische indicatoren dat de Brexit z’n weerslag op de economie begint te krijgen. Tegelijkertijd heeft de Bank of England andere zorgen, zoals de oplopende inflatie. Ingegeven door de Brexit onzekerheid en de preventieve acties van de centrale bank is de koers van het Pond stevig gedaald.

Agressievere stemming op komst

Tijdens de vergadering van het monetair beleidscomité (MPC) stemde één lid voor het verhogen van de rente. Dat duidt mogelijk op een agressievere stemming tijdens de volgende meetings, vooral als de inflatie verder stijgt. Desondanks lijken de meeste MPC-leden zich niet overmatig zorgen te maken over een scenario waarbij de inflatie de doelstelling van de Bank of England overstijgt.

Artikel 50 procedure van start

Ondertussen heeft een woordvoerder bevestigd dat de Britse minister Theresa May op woensdag 29 maart Artikel 50 in werking laat treden. Daarmee starten officieel de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk over uittreding van laatstgenoemde. “In juni vorig jaar hebben de Britten het historisch besluit genomen om uit de EU te stappen. Volgende week woensdag voegt de overheid de daad bij het woord met de start van de Artikel 50 procedure,” aldus Brexit-minister, David Davis.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koersontwikkeling Britse Pond afhankelijk van inflatiecijfers' bijdraagt aan uw kennis.