Groei eurozone bereikt hoogste peil in zes jaar

24-03-2017 16:28
De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit laat zien dat de economische bedrijvigheid in de eurozone in maart flink is aangetrokken. Daarbij gaat het om de grootste toename in zes jaar, onder andere door de forse groei in zowel Frankrijk als Duitsland. De inkoopmanagersindex laat deze maand een peil van 56.7 zien, in vergelijking met 56.0 in februari.

Economisch herstel trekt verder aan

Volgens Markit bewijst de meting van maart dat het herstel van de eurozone economie aan kracht wint. Dat blijkt ook uit de werkgelegenheid, die op het hoogste peil in bijna tien jaar staat. “De eurozone economie heeft in maart het gaspedaal verder ingedrukt, met onder andere een sterke toename van de bedrijvigheid en een flinke groei van de werkgelegenheid,” zo zei Chris Williamson, hoofdeconoom bij IHS Markit.

Belangrijke economische indicator

De inkoopmanagersindex meet de economische activiteiten en geeft een goed beeld voor wat betreft de ontwikkeling van de economie. Daarbij geldt dat alle waardes hoger dan 50 groei betekenen, terwijl alles daaronder aangeeft dat er sprake is van krimp. De inkoopmanagersindex inzake de eurozone is een samengestelde graadmeter en geeft ook inzicht in het economisch vertrouwen onder inkoopmanagers.

Europese bedrijven bijzonder positief gestemd

Vooral de Franse en Duitse dienstensectoren groeiden sterk deze maand. “Het beste nieuws komt misschien wel uit Frankrijk, waar de expansie zelfs groter is dan in Duitsland. Dat is vooral het gevolg van de aantrekkende binnenlandse groei. Ondanks dat de verkiezingen een onzekere factor zijn, is het vertrouwen in de economie onder Franse ondernemers en bij de meeste andere Europese bedrijven voorlopig bijzonder positief,” zo voegde Williamson eraan toe.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Groei eurozone bereikt hoogste peil in zes jaar' bijdraagt aan uw kennis.