Euro in de lift dankzij grootste economische groei in 6 jaar

03-03-2017 15:25
Tijdens de laatste handelsdag van deze week heeft de Euro bescheiden koerswinsten geboekt ten opzichte van de Amerikaanse Dollar en het Britse Pond. Dat is vooral het gevolg van de definitieve inkopersindex peil van het eurogebied inzake de maand februari. Daaruit blijkt dat de muntunie vorig maand de grootste economische groei in zes jaar boekte.

Hoogste peil in 70 maanden

De samengestelde eurozone inkopersindex van Markit steeg in februari tot het hoogste niveau in 70 maanden. Daarbij gaat het om een stijging tot 56 versus 54.4 in januari, waarmee het definitieve peil overeenkomt met de initiële meting. Elke waarde hoger dan 50 betekent groei, terwijl alles daaronder op krimp duidt.

Sterke groei eurozone industrie

Uit de cijfers blijkt dat de groei in de industriële sector een flinke bijdrage leverde aan de economische expansie in februari. Onder andere de toename van het aantal nieuwe orders en export business zorgden voor de grootste productiestijging sinds april 2011.

Hoogste stand in meer dan 5.5 jaar

Ook de dienstensector had vorige maand de wind in de rug, met de grootste toename van de bedrijvigheid in ruim 5.5 jaar. De definitieve inkopersindex inzake de eurozone dienstensector steeg tot 55.5, wat het hoogste peil sinds mei 2011 is. Eerder ging men bij Markit uit van een stand van 55.6.

Inflatiedoelstelling gehaald

Verder blijkt uit cijfers van Eurostat dat de inflatie in de muntunie op jaarbasis is gestegen tot 2 procent. Daarmee haalt de Europese Centrale Bank (ECB) de eigen doelstelling, hoewel men uitgaat van een niveau op de middellange termijn van iets onder de 2 procent. Mario Draghi, president van de monetaire autoriteit, heeft al laten weten dat de stimuleringsmaatregelen voorlopig nog van kracht blijven.

Werkloosheid gestabiliseerd

De werkloosheid in het eurogebied kwam in eerste maand van 2017 uit op hetzelfde niveau als in december vorig jaar. In januari had gemiddeld 9.6 procent van het deel van de eurozone bevolking dat bereid en in staat is om te werken, geen betaalde baan. Dat werkloosheidspercentage is significant lager dan in januari 2016, zo laten cijfers van Eurostat zien.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro in de lift dankzij grootste economische groei in 6 jaar' bijdraagt aan uw kennis.