Britse centrale bank laat rente ongewijzigd

17-03-2017 13:20
De rente in het Verenigd Koninkrijk blijft op 0.25 procent, zo heeft de Bank of England (BoE) beslist. Daarnaast heeft de Britse centrale bank besloten om verder niet aan het monetair beleid te tornen, waardoor het huidig pakket stimuleringsmaatregelen van kracht blijft. De meeste marktvolgers en andere deskundigen hadden beide besluiten al verwacht.

Middel om economische gevolgen op te vangen

In augustus vorig jaar verlaagde de Bank of England de rente na het resultaat van het referendum inzake het EU-lidmaatschap. Die renteverlaging was bedoeld om de economische consequenties op te vangen naar aanleiding van de naderende uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Sindsdien heeft de Britse centrale bank het monetair beleid niet meer aangepast.

Voorstander van renteverhoging

De leden van het monetair beleidscomité (MPC) van de Bank of England waren niet allemaal voor handhaving van de rente. Zo maakte Kristin Forbes, die in juni afscheid neemt van de BoE, zich sterk voor een ophoging van de rente met 0.25 procentpunt deze maand. Daar staat tegenover dat men wel eensgezind was voor wat betreft het stimuleringspakket, dat gehandhaafd blijft.

Positieve effecten van renteverhoging

Het was de eerste keer sinds juli vorig jaar dat er binnen de Bank of England enige verdeeldheid was. Forbes was overigens het enigste lid van het monetair beleidscomité dat de rente wilde wijzigen. Volgens de Amerikaanse econoom verkleinen hogere rentes het risico op een inflatiepeil dat de doelstelling overstijgt. Daarnaast is Forbes van mening dat een hogere rente de vooruitzichten voor de werkloosheid en productie ten goede komt.

Werkgevers voorzichtig door Brexit

Woensdag lieten cijfers zien dat de lonengroei in het Verenigd Koninkrijk, bijgesteld voor inflatie, is gehalveerd tot circa 0.7 procent. Dat is de kleinste stijging sinds oktober 2014. Volgens Forbes reflecteert de recente afzwakking van de lonengroei de tijdelijke voorzichtigheid onder werkgevers als gevolg van de Brexit. Het merendeel van de MPC-leden beschouwt de afgezwakte consumentenbestedingen als een argument om voorzichtig om te gaan met de rente. Forbes daarentegen wijst op de sterke groei van de consumentenbestedingen in de afgelopen maanden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse centrale bank laat rente ongewijzigd' bijdraagt aan uw kennis.