Bedrijvigheid Britse dienstensector afgezwakt in februari

06-03-2017 14:25
De groei van de dienstensector van het Verenigd Koninkrijk is in februari afgenomen tot het laagste niveau in vijf maanden. Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex inzake de Britse dienstensector die vorige maand een peil van 53.3 liet zien, in vergelijking tot 54.5 in januari. Toch is er nog steeds sprake van groei aangezien het niveau van de graadmeter boven de 50 blijft.

Economische groei zwakt af

Het peil van de inkoopmanagersindex omtrent de Britse dienstensector was iets lager dan veel economen hadden verwacht. Volgens Markit groeit de economie van het Verenigd Koninkrijk dit kwartaal met 0.4 procent. “De verdere afzwakking van de bedrijvigheid in de dienstensector vorige maand bewijst opnieuw dat de economie aan kracht heeft ingeboet na de imposante groei eind vorig jaar,” zo liet Chris Williamson van IHS Markit optekenen.

Inflatie loopt op tot 3 procent

De dienstensector, waaronder financiën en horeca, beslaat ruim drie kwart van de Britse economie. Als gevolg van het zwakke Pond trokken de grootste kostenstijgingen in meer dan acht jaar een zware wissel op de dienstensector. Williamson verwacht dat door die ontwikkeling de inflatie voor consumenten aanzienlijk oploopt. In januari bedroeg de inflatie 1.8 procent en de hoofdeconoom van IHS Markit gaat voor volgend jaar uit van een niveau van 3 procent.

Groei ondanks hogere inflatie en onzekerheid

“De economie heeft te maken met tegenwind, mede als gevolg van de hogere inflatie en onzekerheid over de toekomstige relatie met de Europese Unie. Toch verwachten we dit jaar een groei van het bruto binnenlands product (BBP) van 1.8 procent, gevolgd door een plus van 2.5 procent in 2018,” aldus Paul Hollingsworth, econoom Verenigd Koninkrijk bij Capital Economics.

Griekse tegenwind

In de laatste drie maanden van vorig jaar leverde de Griekse economie 1.2 procent in, zo laat een rapport van Hellenic Statistical Authority (ELSTAT) zien. In het derde kwartaal van 2016 boekte de economie van het Zuid-Europese land nog een plus van 0.6 procent. Eerder ging het Griekse bureau voor de statistiek nog uit van een achteruitgang van 0.4 procent. In het vierde kwartaal zorgden de gedaalde consumentenbestedingen en export voor een fikse tegenwind.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Bedrijvigheid Britse dienstensector afgezwakt in februari' bijdraagt aan uw kennis.