Amerikaanse Dollar zwak na fikse tegenvaller Trump

27-03-2017 14:12
De Greenback is deze handelsweek matig begonnen nadat Donald Trump vrijdag een flinke tegenvaller kreeg te verwerken. Het lukte de 70-jarige president van de VS niet om Obamacare te ontmantelen. Dat is één van de redenen waarom de Dollar deze maandag de laagste koers sinds november heeft bereikt versus diverse valuta’s, zoals de Euro en Zwitserse Frank.

Streep door verkiezingsbelofte

Paul Ryan, fractievoorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, trok het wetsvoorstel afgelopen vrijdag in. Dat gebeurde nog voor de stemming over de Patient Protection and Affordable Care Act. Op dat moment was al duidelijk dat ‘Trumpcare’ te weinig stemmen zou krijgen. Daarmee kan Trump één van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes niet waarmaken, wat gezien wordt als de eerste serieuze nederlaag.

Geen succes ondanks inspanningen

Een bepaald deel van de Amerikaanse media schreef de gezondheidswet al een tijdje op naam van Ryan, maar die treft volgens Trump geen blaam. Tegelijkertijd liet Sean Spicer, woordvoerder van de Amerikaanse president, weten dat het ook niet aan Trump heeft gelegen. Hij zou alle registers hebben opengetrokken om draagvlak te creëren voor de gezondheidswet. De Democraten zijn verheugd met de annulering omdat daarmee Obamacare van kracht blijft.

Slecht voorteken

Financiële markten reageerden niet bepaald positief op de gebeurtenis van afgelopen vrijdag. Analisten zien de nederlaag van Trump als een voorteken van meer verkiezingsbeloftes die hij niet kan waarmaken. Daarbij denkt men aan de voorgenomen belastingverlagingen en de omvangrijke infrastructurele investeringen. De Greenback zwakte is niet verwonderlijk aangezien de beloofde hervormingen één van de belangrijkste aandrijvers van de sterke koersontwikkeling waren.

Goede start eurozone munt

De Euro is de handelsweek beter begonnen, mede dankzij de Duitse Ifo (Information and Forschung) bedrijfsklimaat index. Die graadmeter steeg tot 112.3, wat ruim boven het verwachte peil van 111.2 is. Dat is bovendien het hoogste niveau sinds juli 2011 en onderstreept het optimisme bij Duitse bedrijven, ondanks de onzekerheid als gevolg van de Brexit en het Amerikaanse protectionisme. Vorige week overtrof de inkoopmanagersindex inzake de Duitse productiesector ook al de voorspellingen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Amerikaanse Dollar zwak na fikse tegenvaller Trump' bijdraagt aan uw kennis.