Verliezen Aussie Dollar ondanks positieve economische cijfers

27-02-2017 17:06
De Australische Dollar is deze handelsweek slecht begonnen met koersverliezen versus concurrerende valuta’s. Die koersontwikkeling is opmerkelijk te noemen aangezien vandaag bijzonder goede economische cijfers naar buiten zijn gekomen. Daarbij gaat het onder andere om fors gestegen bedrijfswinsten, die veel hoger uitvielen dan verwacht.

Terreinverlies na rally

In het vierde kwartaal stegen de brutowinsten met 20.1 procent (bijgesteld voor seizoensinvloeden) in vergelijking met de voorgaande drie maanden in 2016, volgens het Australian Bureau of Statistics (ABS). Analisten hadden gerekend op een plus van 8 procent. Voorafgaand aan die cijfers was de Australische Dollar bezig aan een rally, die werd ingeruild voor koersverliezen versus de belangrijkste concurrerende valuta’s.

Recessie lijkt niet waarschijnlijk

Volgens Paul Dales, hoofdeconoom bij Capital Economics, was de stevige stijging vooral het gevolg van tijdelijk hogere grondstofprijzen en exportvolumes. In het derde kwartaal was er sprake van een afgezwakte winstgroei. “De cijfers in het vierde kwartaal suggereren dat een technische recessie, twee opeenvolgende kwartalen van krimp, niet waarschijnlijk is. Desondanks is er weinig reden om te juichen,” aldus Dales.

Teleurstellend jaar voor Australische economie

“Natuurlijk hebben bedrijven hun winsten zien stijgen, maar dat is niet het gevolg van investeringen. Bovendien weten ze dat ze de lonen niet hoeven te verhogen. De Australische economie zal niet in een recessie terechtkomen, maar over het hele jaar genomen, is er bijna geen vooruitgang geboekt. Dat is uiteraard behoorlijk teleurstellend,” zo voegde de hoofdeconoom van Capital Economics eraan toe.

Voorraadstijging lager dan verwacht

De cijfers van het Australisch statistiekbureau laten verder zien dat de salarissen in het vierde kwartaal van vorig jaar 0.5 procent daalden. Op jaarbasis stegen de lonen met slechts 1 procent. Bedrijfsvoorraden groeiden met slechts 0.3 procent, terwijl marktvolgers en andere deskundigen hadden gerekend op een plus van 0.5 procent. Bedrijven die hun voorraden uitbreiden, investeren in zichzelf omdat ze verwachten dat de verkoop aantrekt. Groeiende voorraden zijn een belangrijk onderdeel van het bruto binnenlands product (BBP).
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Verliezen Aussie Dollar ondanks positieve economische cijfers' bijdraagt aan uw kennis.