Japanse Yen lager na tegenvallende economische groei

13-02-2017 15:36
De expansie van het Japanse bruto binnenlands product (BBP) bedroeg in het vierde kwartaal van vorig jaar slechts 0.2 procent. Economen hadden gerekend op een groei die overeen zou komen met de plus in het derde kwartaal (+0.3 procent). Daardoor heeft de Yen verliezen geleden vandaag, maar inmiddels heeft de Japanse valuta wat terrein goedgemaakt versus de Dollar.

Toegenomen risicoappetijt treft Yen

Ondanks dat het verschil tussen de verwachtingen en het werkelijke groeicijfer niet groot is, heeft het zijn effect niet gemist. Mede door het tegenvallend BBP-cijfer is de Japanse Yen deze handelsweek matig begonnen. Ook heeft de Yen vandaag terrein verloren door de grotere risicobereidheid op financiële markten, waardoor de vraag naar ‘veilige valuta’s’ is afgenomen.

Economische groei boet aan kracht in

Ondertussen verwachten economen van de Europese Commissie dat de Britse groei dit en volgend jaar afzwakt. Daarbij gaat men voor 2017 uit van een economische expansie van 1.5 procent, gevolgd door een plus van 1.2 procent in 2018. De onzekerheid als gevolg van de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is de belangrijkste reden voor die afzwakking, volgens de Europese Commissie.

Ook NIESR verwacht groeiafzwakking

De Europese Commissie is overigens niet de eerste die verwacht dat de groei van de Britse economie terugvalt. Eerder kwam het National Institute of Economic and Social Research (NIESR) met vergelijkbare prognoses. Deze maand bleek uit een rapport van het NIESR dat men voor 2017 een expansie van 1.7 procent verwacht en voor volgend jaar een groei van 1.9 procent.

Groeiprognoses naar boven bijgesteld

Daar staat tegenover dat de eurozone economie dit jaar met 1.6 procent groeit en volgend jaar met 1.8 procent, volgens prognoses van de Europese Commissie. Desalniettemin heeft het uitvoerend orgaan van de Europese Unie de groeiraming voor het Verenigd Koninkrijk naar boven bijgesteld. In november ging men nog uit van een expansie van iets meer dan 1 procent.

Inflatie eurogebied neemt verder toe

Verder verwacht de Europese Commissie dat de inflatie in de eurozone dit jaar aantrekt. Daarbij gaat het om een peil op jaarbasis van 1 procent, ten opzichte van ruim 0.2 procent in 2016.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japanse Yen lager na tegenvallende economische groei' bijdraagt aan uw kennis.