Dollar boekt koerswinsten dankzij positieve werkgelegenheidscijfers

01-02-2017 16:56
De Greenback heeft zich vandaag hersteld nadat het gister de laagste koers in twee maanden bereikte. Dat herstel kreeg extra cachet dankzij cijfers over de werkgelegenheid in de Amerikaanse publieke sector, die in januari 264.000 nieuwe banen creëerde. De cijfers komen van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing Inc. (ADP).

Agressieve toon Fed niet uitgesloten

Investeerders zien de werkgelegenheidscijfers in de publieke sector als voorbode op de officiële cijfers, exclusief de agrarische sector, die a.s. vrijdag worden vrijgegeven. Meer krapte op de arbeidsmarkt en een oplopende inflatie stellen de Federal Reserve in staat om de rente verder te verhogen, zo denken sommige analisten. Marktvolgers gaan er vanuit dat de Amerikaanse centrale bank de rente voorlopig ongewijzigd laat, hoewel andere deskundigen een meer agressieve toon verwachten.

Snel herstel Amerikaanse Dollar

De Amerikaanse Dollar boekte vandaag koerswinsten ten opzichte van een aantal andere belangrijke valuta’s, volgens de ICE US Dollar Index DXY. Diezelfde graadmeter bereikte gister het laagste peil sinds medio november. “We zien een snel herstel in de koersontwikkeling van de Dollar versus de Yen,” zo zei Yukio Ishizuki, senior valutastrateeg bij Daiwa Securities. “Het bewijst dat veel mensen een agressieve toon verwachten tijdens de toespraak van de Federal Reserve.”

Mogelijk einde sterke Dollar beleid

Gister lieten Donald Trump en zijn handelsadviseur Peter Navarro doorschemeren dat de overheid mogelijk afstapt van het ‘sterke Dollar beleid’, wat twee decennia van kracht is. Die suggestie had dinsdag een negatief effect op de koers van de Amerikaanse Dollar. Daarmee suggereerden Trump en Navarro dat Japan, China en Duitsland profiteren van hun lagere valutakoersen. “De meeste andere landen profiteren van devaluatie, terwijl Amerika er bij zit als een stel domoren,” aldus de president van de VS.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Dollar boekt koerswinsten dankzij positieve werkgelegenheidscijfers' bijdraagt aan uw kennis.