Britse Pond lijdt koersverlies versus concurrerende valuta’s

07-02-2017 14:53
Economische data van vandaag hebben de Britse valuta geen goed gedaan gezien de koersverliezen. Het Pond leverde terrein in ten opzichte van verschillende andere belangrijke valuta’s. Daarnaast neemt de interesse van investeerders in Britse assets af als gevolg van de bezorgdheid inzake de naderende uittreding door het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Detailhandelsverkopen teruggelopen in januari

Het British Retail Consortium (BRC) kwam met cijfers omtrent de detailhandelsverkopen in januari. Die lieten een daling van 0.6 procent zien in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. In december vorig jaar namen de Britse detailhandelsverkopen met 0.1 procent toe.

Gedaalde graadmeters

Markit Group Limited gaf vandaag het peil van de Halifax House Price Index in januari vrij. In vergelijking met december 2016 daalde de graadmeter vorige maand met 0.9 procent. De meeste analisten en economen hadden gerekend op een stijging van 0.2 procent. Ondertussen heeft het Britse parlement het wetsvoorstel inzake uittreding uit de Europese Unie goedgekeurd. De commissies debatteren momenteel over de amendementen.

Verlies versus Euro verwacht

Sinds de verrassende uitslag van het referendum in juni heeft het Britse Pond al ruim 15 procent ingeleverd versus de Amerikaanse Dollar. Daar staat tegenover dat de economie van het Verenigd Koninkrijk het veel beter doet dan vooraf werd gedacht. Uit een enquête van Reuters onder valutastrategen blijkt dat de Britse valuta ook zal dalen ten opzichte van de Euro, ondanks de potentiële tegenwind waar de eurozone mee te maken krijgt.

Mogelijk nog meer koersdalingen op komst

Minister-president Theresa May is van plan om Artikel 50 in werking te stellen, waarmee het Verenigd Koninkrijk tegen eind maart 2019 officieel uit de EU treedt. Veel deskundigen verwachten moeilijke onderhandelingen met de EU. “De koers van het Pond daalt mogelijk verder als de Brexit onderhandelingen problematisch verlopen en/ of de economische groei aanzienlijk terugvalt,” zo zei Chris Hare, econoom bij Investec.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse Pond lijdt koersverlies versus concurrerende valuta’s' bijdraagt aan uw kennis.