Inflatie eurolanden in januari opgelopen tot 1,8 procent

31-01-2017 15:27
Cijfers van Eurostat laten zien dat de inflatie in de eurozone deze maand 1.8 procent bedraagt. Die stijging is met name het gevolg van de hogere olieprijzen en is ruim boven de prognoses. Marktvolgers en andere deskundigen gingen uit van +1.5 procent. In de laatste maand van 2016 bedroeg de inflatie 1.1 procent, volgens het Europese statistiekbureau.

Kerninflatie stabiel

Naast de gestegen olieprijzen, liggen ook de voedselprijzen deze maand significant hoger. Het inflatiecijfer dat de volatiele voedsel- en energieprijzen niet meeneemt, is in januari uitgekomen op 0.9 procent. Daarmee komt de kerninflatie wel overeen met de verwachtingen.

Inflatiedoelstelling komt in beeld

Met het inflatiecijfer van januari komt de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) in zicht. Laatstgenoemde mikt namelijk op een peil van net geen 2 procent. Desalniettemin gaan economen er niet vanuit dat de ECB de stimuleringsmaatregelen op korte termijn afbouwt. De reden is dat de olieprijzen nog altijd een grote invloed hebben op de inflatieontwikkeling.

Nog te vroeg voor monetaire versoepeling

Onlangs besloot de Europese Centrale Bank om de huidige rente en stimuleringsmaatregelen te handhaven. Daarbij verklaarde Mario Draghi, voorzitter van de ECB, dat het monetair beleid wellicht versoepeld kan worden als het fundament van het herstel steviger is. Daarnaast acht de Europese Centrale Bank het noodzakelijk dat de trend waarneembaar is in heel de eurozone.

Werkloosheid in eurogebied marginaal gedaald

In november vorig jaar kwam de werkloosheid in de eurozone uit op 9.7 procent, gevolgd door een lichte daling tot 9.6 procent in december. Een jaar eerder bedroeg de werkloosheid in december nog 10.5 procent. Duitsland (3.9 procent) en Tsjechië (3.5 procent) noteerden de laagste werkloosheidscijfers in de laatste maand van vorig jaar, terwijl Griekenland (23 procent in oktober) en Spanje (18.4 procent) de dissonanten waren.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Inflatie eurolanden in januari opgelopen tot 1,8 procent' bijdraagt aan uw kennis.