Industriële sector Verenigd Koninkrijk profiteert van zwakke valuta

03-01-2017 14:58
In december hebben Britse fabrieken goede zaken gedaan, zo blijkt uit de inkoopmanagersindex inzake de industriële sector. Het gaat om de grootste toename van de activiteiten in de laatste 2.5 jaar. Britse bedrijven in de industriële sector profiteren in het bijzonder van de flink gedaalde koers van het Pond Sterling, wat een gunstig effect op de uitvoer heeft.

Hoogste stand sinds juni 2014

De inkoopmanagersindex inzake de Britse industrie liet vorige maand een peil van 56.1 zien, in vergelijking met 53.6 in november. Het gaat daarbij om de hoogste waarde in tweeënhalf jaar, zo is te lezen in het rapport van IHS Markit. Elk peil lager dan 50 betekent krimp, terwijl een waarde hoger dan 50 voor groei staat.

Gunstig voor export, ongunstig voor import

Nadat de Britten zich uitspraken over het lidmaatschap van de Europese Unie is de koers van de valuta 17 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Enerzijds varen exporterende bedrijven in het Verenigd Koninkrijk daar wel bij. Anderzijds woekert een lagere koers van het Pond de inflatie aan, waardoor Britse bedrijven meer geld kwijt zijn voor hun import.

Boost door lage valutakoers

“De Britse industrie is het nieuwe jaar goed begonnen”, zo zei Rob Dobson, senior econoom bij IHS Markit. “Gezien het historisch verband met officiële productiecijfers wijst de graadmeter naar een kwartaalgroei van bijna 1.5 procent. Dat tempo is verrassend te noemen gezien de onzekerheid omtrent het EU referendum. Er bestaat geen twijfel over de boost die de lage koers van het Pond het concurrentievermogen heeft gegeven.”

Somber gestemd ondanks positieve cijfers

De onverwachtse stand van de inkoopmanagersindex in december betekent de vijfde opeenvolgende maand van groei van de Britse industrie. In juli was er nog sprake van een stevige krimp, mede door de uitslag van het EU referendum. Ondanks dat de Britse economie het na de uitslag van de volksraadpleging veel beter doet dan veel deskundigen hadden verwacht, blijven veel economen pessimistisch. Die vrezen vooral dat de groei afzwakt op het moment dat de inflatie oploopt, wat een negatief effect op de bestedingen zou kunnen hebben.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Industriële sector Verenigd Koninkrijk profiteert van zwakke valuta' bijdraagt aan uw kennis.