Eurozone inflatie flink gestegen in laatste maand 2016

18-01-2017 15:25
Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de inflatie in het eurogebied in december vorig jaar significant hoger lag dan in dezelfde periode in 2015. Het gaat om een prijsniveau dat in doorsnee 1.1 procent boven het peil in november 2016 lag, toen de inflatie uitkwam op +0.6 procent. Dat komt overeen met de eerste prognose die het statistiekagentschap onlangs publiceerde.

Inflatie bijna verdubbeld

De raming die Eurostat vandaag heeft vrijgegeven laat zien dat de inflatie in december bijna twee keer zo hoog was dan in november. Die stijging is onder andere het gevolg van de gestegen groente- en brandstofprijzen, terwijl ook in de transportwereld de prijzen aanzienlijk hoger lagen. Daar staat tegenover dat de prijzen van cosmetica artikelen, telecommunicatie en gas in december vorig jaar lager waren dan in de voorgaande maand.

Kerninflatie 0.9 procent gestegen

Het Europees statistiekbureau bericht verder dat de zogenoemde ‘kerninflatie’, die onder andere voedsel en energie niet meeneemt vanwege de sterke prijsfluctuaties, bedroeg in december 0.9 procent. Dat betekent een marginale stijging ten opzichte van de voorgaande maand.

Grote contrasten binnen EU

Eurostat meldt ook dat in het merendeel van de EU-landen het prijspeil in december hoger lag ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Tegelijkertijd was er in diverse landen in de Europese Unie sprake van een lager prijsniveau. Daarbij gaat het om Roemenië, Ierland en Bulgarije. De Nederlandse inflatie kwam uit op 0.7 procent, terwijl in Estland de prijzen het meest stegen (+2.4 procent), gevolgd door de Belgisch inflatie (+2.2 procent).

Laagste werkloosheid in meer dan 10 jaar

Ondertussen is in het Verenigd Koninkrijk de werkloosheid met 52.000 afgenomen tot 1.6 miljoen. Het gaat om de periode september t/m november en betreft het laagste niveau in meer dan een decennium. Het aantal werkloze Britten als percentage van de beroepsbevolking is teruggelopen tot 4.8 procent, volgens het Office for National Statistics. Ook het tempo waarin lonen in het Verenigd Koninkrijk stegen, is aangetrokken.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Eurozone inflatie flink gestegen in laatste maand 2016' bijdraagt aan uw kennis.