Economie Verenigd Koninkrijk boekt groei van 0,6 procent

26-01-2017 17:01
In de laatste drie maanden van 2016 ontwikkelde de Britse economie zich beter dan economen hadden verwacht. Een initiële prognose van het Office for National Statistics laat zien dat de groei in het vierde kwartaal uitkwam op 0.6 procent in vergelijking met de periode juli t/m september. Ook in de laatstgenoemde periode groeide het Britse bruto binnenlands product met 0.6 procent.

Steuntje in de rug van consumenten

“De dominante dienstensector profiteerde van de sterke consumentenvraag,” zo zei Darren Morgan van het Britse statistiekbureau. “Hoewel de productie zich herstelde na een zwakker derde kwartaal bleef het samen met de bouwsector over heel 2016 veelal ongewijzigd.” Het kwartaalcijfer was iets boven de plus van 0.5 procent die de meeste economen hadden voorspeld.

Terugval economische groei verwacht

Cijfers van het Office for National Statistics laten verder een expansie van 2 procent zien over heel 2016. In het voorgaande jaar bedroeg de economische groei 2.2 procent. Deskundigen voorspellen voor 2017 een significante groeiafname. Daarbij speelt uittreding uit de Europese Unie een belangrijke rol, hoewel dat tot dusver geen negatief effect op de economie heeft gehad.

Pond lijdt door onduidelijkheid

Het blijft onduidelijk hoe het einde van het EU-lidmaatschap er concreet uit komt te zien. Om die reden heeft het Pond in de voorbije tijd terrein ingeleverd ten opzichte van andere belangrijke valuta’s. Exporterende bedrijven in het Verenigd Koninkrijk varen wel bij een lagere koers van de Britse valuta.

Minder koopkracht, minder werkgelegenheid

Met het oog op de turbulentie als gevolg van de referendumuitslag typeert James Knightley de groei van vorig jaar als ‘respectabel’. De econoom van ING beweert dat bedrijven in het Verenigd Koninkrijk steeds onzekerder worden en dat in de voorbije maanden de werkgelegenheid is teruggelopen. Door de lagere koers van de Britse Pond neemt ook de koopkracht af omdat de import van producten kostbaarder is geworden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Economie Verenigd Koninkrijk boekt groei van 0,6 procent' bijdraagt aan uw kennis.