Amerikaanse Dollar richting laagste koers in zeven weken

24-01-2017 15:20
De Greenback heeft deze dinsdag de laagste koers sinds begin december bereikt door zorgen over de economische plannen van Donald Trump. Marktvolgers vrezen dat de nieuwe president van de VS zich meer op protectionisme focust en minder op economisch beleid gericht op groei. Na de verkiezingsuitslag in november steeg de Dollar maar liefst 6 procent.

Gunstig scenario voor Dollar nog onzeker

Investeerders gingen er tijdens de acht weken na de verkiezingen vanuit dat de beloofde infrastructurele investeringen en belastingverlagingen een steuntje in de rug zouden zijn voor de economische groei en inflatie. Daardoor zou de Federal Reserve de rente sneller verhogen, wat een positief effect op de koers van de Dollar zou hebben.

Weinig duidelijkheid over geplande stimuli

Trump gaf tijdens zijn eerste persconferentie, alsmede gedurende zijn inauguratie speech, weinig details over de voorgenomen stimuleringsmaatregelen. Daarmee voedde hij de angst dat zijn protectionistisch beleid de Amerikaanse economie zou schaden. In de afgelopen drie weken heeft de Greenback 3.5 procent ingeleverd ten opzichte van een reeks andere belangrijke valuta’s.

Uitspraak met gevolgen

Van alle belangrijke valuta’s heeft het Britse Pond vandaag de grootste verliezen (-0.7 procent) geleden. Die koersontwikkeling is het gevolg van een uitspraak door het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk. Daardoor moet de overheid toestemming van het Britse parlement krijgen om formeel uit de Europese Unie te kunnen stappen.

Mogelijk nog meer verlies voor Pond

Volgens veel marktvolgers was de uitspraak van het Hooggerechtshof al verwerkt in de recente koersontwikkeling van het Pond. Daarnaast maakt het de weg vrij voor premier Theresa May om verder te gaan met de ‘harde Brexit’ door enkel het Britse parlement om goedkeuring te vragen, in plaats van ook aan de pro-EU regio’s. Analisten sluiten niet uit dat het Pond de komende tijd nog meer terrein moet inleveren, vooral ten opzichte van de Amerikaanse Dollar.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Amerikaanse Dollar richting laagste koers in zeven weken' bijdraagt aan uw kennis.