Lagere winstprognose Ryanair door zwakke Britse valuta

18-10-2016 13:44
De Ierse prijsvechter Ryanair merkt de gevolgen van de lage koers van het Britse Pond. Om die reden heeft het luchtvaartbedrijf de winstverwachting voor het huidig fiscaal jaar verlaagd. Door de zwakke valutakoers verdient Ryanair minder. Volgend jaar groeit de winst met 7 procent, terwijl men eerder nog uitging van een plus van 12 procent.

Lager dan verwacht

In 2017 gaat Ryanair uit van een winst die schommelt tussen de €1.3 miljard en €1.35 miljard. De vorige ramingen lieten een resultaat van €1.375 miljard à €1.425 miljard zien. De naar beneden bijgestelde winstgroei is vrijwel volledig het gevolg van de lagere koers van het Pond, volgens het Ierse luchtvaartbedrijf.

Circa 14 procent minder opbrengsten

Op 23 juni gingen de Britten naar de stembussen om zich uit te spreken over het EU-lidmaatschap. Een meerderheid koos voor een vertrek uit de Europese Unie, waarna het Pond een heuse koersval doormaakte. Een daling van 18 procent was het gevolg. Om die reden leveren de vluchten van de Ierse prijsvechter in het tweede en derde kwartaal van dit jaar minder op. Daarbij gaat het om een afname van circa 14 procent, wat meer is dan men eerder verwachtte.

Winstafname valt groter uit

Voor de volksraadpleging uitte Michael O'Leary al zijn zorgen over het gevaar van een uittreding uit de EU. De bestuursvoorzitter van Ryanair had echter niet verwacht dat de winst zo sterk zou afnemen. O'Leary laat in een verklaring weten dat de verlaagde winstprognose niet alleen is gebaseerd op de actuele waarde van het Pond, maar ook op een eventuele verdere koersdaling.

Profijt van zwakkere Pond

Daar staat tegenover dat het Britse modehuis Burberry juist profiteert van het zwakke Pond. In de eerste helft van dit jaar viel de omzet 5 procent hoger uit dankzij de lagere koers. De opbrengsten bedroegen €1.28 miljard, ten opzichte van €1.22 miljard in dezelfde periode vorig jaar. In een verklaring van Burberry is te lezen dat de winst op jaarbasis €138 miljoen hoger uitvalt, gecorrigeerd voor de koerswaarde van 12 oktober.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Lagere winstprognose Ryanair door zwakke Britse valuta' bijdraagt aan uw kennis.