Eurozone inflatie vorige maand verder opgelopen

17-10-2016 15:03
Het prijsniveau in de eurozone lag in september gemiddeld genomen 0.4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens Eurostat bedroeg de inflatie in augustus nog 0.2 procent, terwijl in september vorig jaar de prijzen met -0.1 procent daalden. Tegelijkertijd lieten de prijzen in de hele Europese Unie vorige maand in vergelijking met vorig jaar een plus van 0.4 procent zien.

Prijzen gestegen na dalingen in 2015

Uit cijfers van het centraal bureau voor de statistiek van Europa (Eurostat) blijkt dat de inflatie in de EU in augustus 0.3 procent bedroeg. In september vorig jaar daalden de prijzen in de Europese Unie met 0.1 procent.

Leven goedkoper in tien EU-landen

Vorige maand daalden de prijzen in tien lidstaten, met onder andere een -1.1 procent inflatie in Bulgarije. De Kroatische geldontwaarding bedroeg in september -0.7 procent, terwijl het leven in Slowakije 0.5 procent goedkoper werd. Ook bij ons daalden de prijzen in september (-0.1 procent).

Beoogde peil nog ver weg

Ondanks de gestegen inflatie blijft het beoogde peil van de Europese Centrale Bank (ECB) ver verwijderd. Die gaat immers uit van een niveau van iets minder dan 2 procent. De ECB heeft al heel wat maatregelen genomen om de inflatie aan te wakkeren, zoals het opkopen van staatsobligaties. Ook de lage rente moet prijsstijgingen in de hand werken.

Inflatiedoelstelling wordt begin 2019 gehaald

Deze week komen officials van de Europese Centrale Bank weer bij elkaar, waarbij onder andere de rente besproken wordt. Eerder deze maand liet Mario Draghi weten dat de inflatiedoelstelling in de eerste maanden van 2019 wordt gehaald. Voor volgend jaar verwacht men een inflatiepeil van 1.6 procent, terwijl dat ook in de laatste maanden van dit jaar verder oploopt.

Sterke stijging Britse inflatie

Ook de Britten krijgen waarschijnlijk te maken met een periode van hogere prijzen als gevolg van de zwakkere economische groei. Deskundigen verwachten een stevige stijging van de inflatie. Volgens de zogeheten Item Club (Independent Treasury Economic Model) lopen de prijsstijgingen volgend jaar op tot 2.6 procent. In 2018 loopt de inflatie terug tot 1.8 procent, zo verwacht de denktank. Die ontwikkelingen hebben waarschijnlijk een negatief effect op de consumentenbestedingen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Eurozone inflatie vorige maand verder opgelopen' bijdraagt aan uw kennis.