Chinese economie overtreft verwachtingen in derde kwartaal

11-10-2016 13:38
Volgens Li Keqiang is China in staat om de belangrijkste economische doelstellingen dit jaar te halen. De premier van het land verwacht dat de Chinese economie in het derde kwartaal beter presteert dan de meeste deskundigen hadden verwacht. Keqiang beweerde tijdens een toespraak in Macau ook dat de schuldenrisico’s onder controle zijn.

Chinese economie op de goede weg

“De groei van de Chinese economie is in de eerste helft van dit jaar aangetrokken en er zijn meer positieve veranderingen op economisch gebied”, zo liet Keqiang optekenen. Volgens de Chinese premier herstellen belangrijke economische indicatoren, zoals productie, winsten en investeringen.

Werkloosheid gedaald tot 5 procent

In de eerste negen maanden van dit jaar is de werkgelegenheid in de steden met 10 miljoen arbeidsplaatsen toegenomen. In september is de werkloosheid teruggelopen tot 5 procent. Desondanks liggen er voor de Chinese economie nog gevaren op de weg, volgens Keqiang.

Groeidoelstelling haalbaar

China haalt dit jaar de belangrijkste doelstellingen op economisch gebied, terwijl het groeitempo gemiddeld tot hoog blijft. De Chinese overheid mikt voor dit jaar op een economische groei van 6.5 – 7 procent, in vergelijking met 6.9 procent vorig jaar. De expansie in 2015 was de kleinste in 25 jaar tijd.

Expansie van 6.7 procent in eerste zes maanden

In het eerste half jaar van dit jaar groeide de Chinese economie met 6.7 procent. Dat was mede het gevolg van grotere overheidsuitgaven en een hausse in de huizensector. Op 19 oktober komt het Chinese bureau voor de statistieken met de economische cijfers voor het derde kwartaal.

Hervormingen sorteren effect

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Chinese economie in 2016 met 6.6 procent groeit, gevolgd door een afzwakking tot 6.2 procent in 2017. Die groeicijfers maken onderdeel uit van het World Economic Outlook and Global Financial Stability rapport van het IMF. De Chinese overheid heeft hervormingen doorgevoerd die de risico-resistentie van de Chinese economie hebben verbeterd, zo is te lezen in het rapport.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Chinese economie overtreft verwachtingen in derde kwartaal' bijdraagt aan uw kennis.