Yen stijgt na uitspraken Bank of Japan gouverneur

15-01-2016 12:31
De Japanse Yen heeft vandaag tijdens de pre-Europese handelssessie koerswinst geboekt versus andere belangrijke valuta’s. Die stijging houdt verband met uitspraken van Haruhiko Kuroda. De gouverneur van de Japanse centrale bank liet weten dat op dit moment een verdere verruiming van het monetair beleid niet aan de orde is.

Beleidswijziging afhankelijk van prijsontwikkeling

Tijdens een speech ten overstaan van het budgetcomité legde Kuroda de nadruk op het feit dat men momenteel niet overweegt om de monetaire teugels te laten vieren. “Maar we zijn bereid om zonder aarzeling het beleid aan te passen in het geval van een wijzing in de onderliggende prijstrend”, zo verklaarde Kuroda.

Gunstige ontwikkelingen voor Yen

De Japanse Yen heeft vandaag ook geprofiteerd van diens status als veilige haven. Gedaalde olieprijzen en teleurstellende cijfers inzake bankleningen versterken de zorgen over de ontwikkeling van de Chinese economie. Dat alles is koren op de molen van de Japanse Yen.

Recordhoogte in december

Verder stond de SSE Composite Index op -3 procent als gevolg van bezorgdheid over verdere aanwakkering van de kapitaaluitstroom door een afzwakkende valuta. De koers van de Yuan is stabiel gebleven te midden van interventies door de centrale bank. In december stegen Yuan aankopen tot een recordhoogte, zo blijkt uit cijfers.

Overcapaciteit nog groter

Olieprijzen hebben al 1.5 jaar last van de onzekerheid inzake de mondiale economie. Ook de overcapaciteit draagt bij aan de lage olieprijs, die sinds mid-2014 ruim 70 procent is gezakt. Daarbij kwamen deze week de geruchten dat Iran weer olie kan exporteren als de sancties, opgelegd door de VN en EU, worden opgeheven. Dat vergroot logischerwijs het olieaanbod nog verder, waardoor de druk op de prijs toeneemt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Yen stijgt na uitspraken Bank of Japan gouverneur' bijdraagt aan uw kennis.