Tegenwind houdt aan voor Pond door lage inflatie

26-01-2016 14:43
Vorige week maakte Mark Carney een einde aan de speculaties over een renteverhoging. De gouverneur van de Bank of England wees de lage inflatie als grootste boosdoener aan. Het Britse Pond vaart allesbehalve wel bij het uitsluiten van een renteverhoging op korte termijn. Dat verklaart het terreinverlies versus de Dollar en Euro.

Doelstelling ver weg

Op dit moment bedraagt de inflatie in het Verenigd Koninkrijk slechts 0.2 procent, terwijl de centrale bank op een peil van 2 procent mikt. “De Britse inflatie is ver verwijderd van de doelstelling en dat verkleint de kans op een rentverhoging in de komende maanden. Een lage koers van het Pond stimuleert de export en zorgt voor de broodnodige groei van de economie”, zo liet een marktvolger optekenen.

Drukkende factoren

De kerninflatie, die olie- en voedselprijzen uitsluit, bedraagt 1.4 procent. “In de afgelopen maanden zat de kerninflatie in de lift, wat bewijst dat grondstoffen en volatiele producten (voedsel, energie, alcohol, e.d.) de inflatie drukken. De algehele inflatie stagneert nog steeds en blijft een zorgenkindje voor de Britse economie. Tegelijkertijd is de koers van het Pond lager dan hij hoort te zijn”, aldus een andere expert.

Verdere koersdaling verwacht

Het probleem is dat de VS verder afstand neemt van het Verenigd Koninkrijk doordat verdere renteverhogingen door de Fed in het verschiet liggen. In de afgelopen maanden is de koers van het Pond 30 procent gedaald ten opzichte van de Dollar. Marktvolgers verwachten dat de Britse valuta de komende maanden verder kan dalen versus de Greenback. Laatstgenoemde wordt immers gezien als veilige haven in tijden van dalende koersen op aandelenbeurzen.

Negatief effect op economische ontwikkeling

Ook de eurozone kampt met een laag inflatiepeil. Gister beloofde Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank (ECB), de inflatie te verhogen. Daarmee pareerde hij de kritiek op het monetair beleid van de ECB, waarbij Draghi aantekende dat de zwakke groei de eurozone economie schaadt. Ook de Europese Centrale Bank hanteert een inflatiedoelstelling van iets minder dan 2 procent. Draghi merkte verder op dat het monetair beleid in maart mogelijk wordt bijgesteld.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Tegenwind houdt aan voor Pond door lage inflatie' bijdraagt aan uw kennis.