Russische economie 3,7 procent gekrompen

25-01-2016 16:11
Uit initiële cijfers van het Russische statistiekbureau blijkt dat de nationale economie met 3.7 procent is gekrompen vorig jaar. De detailhandelsverkopen liepen met 10 procent terug, terwijl de investeringen met 8.4 procent afnamen. Het is de grootste krimp sinds 2009. In 2014 groeide de Russische economie nog met 0.6 procent.

Enorme gevolgen

De uitzonderlijke daling van de olieprijzen heeft een stevige impact op de Russische economie. Alleen al in de afgelopen vijftien maanden zijn de prijzen met 70 procent gekelderd. Ook de gevolgen van de sancties, opgelegd door het Westen na de Russische annexatie van de Krim in 2014, trekken een zware wissel.

Begroting 2016 in gevaar

Eerder deze maand waarschuwde minister-president Dmitry Medvedev dat de begroting voor dit jaar mogelijk moet worden bijgesteld door de krimp. President Vladimir Poetin verklaarde in december nog dat de begroting is gebaseerd op een olieprijs van 50 dollar. Momenteel bedraagt de prijs van een vat olie slechts 30 dollar.

Poetin blijft buiten schot

De ontwikkeling van de Russische economie is alarmerend te noemen. Volgens de pro-Kremlin media verkeert het land in een economische crisis. De staatsmedia wijt de situatie vooral aan de lage olieprijzen en niet zo zeer aan de Westerse sancties. Niemand in Rusland durft president Poetin enige verwijten te maken.

Lang en pijnlijk proces

“Anno 2016 is de economie nog steeds erg afhankelijk van de olie, terwijl de Russische economie flinke veranderingen ondergaat”, zo liet Vladimir Miklashevsky weten. “De lage koers van de Roebel en importsubstitutie zullen de lokale productie verder ondersteunen, hoewel in een gematigder tempo. Het herstel is een lang en pijnlijk traject”, zo voegde de hoofdeconoom van Danske Bank A/S in Helsinki eraan toe.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Russische economie 3,7 procent gekrompen' bijdraagt aan uw kennis.