Rally Britse Pond versus Dollar en Euro door inflatiestijging

19-01-2016 15:19
Inflatiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk hebben vandaag het Britse Pond een steuntje in de rug gegeven. Daarmee is een einde gekomen aan de periode van stevige verkoopdruk ten opzichte van de Euro en Dollar. Dat leidde tot terreinverlies voor het Britse Pond ten opzichte van de twee concurrerende valuta’s.

Dubbelslag

Verlichting kwam er vandaag in de vorm van de inflatiecijfers van december, gepubliceerd door het Office for National Statistics (ONS). “Het Britse Pond is één cent gestegen versus de Dollar en circa 1 procent ten opzichte van de Euro vandaag. Die koerswinsten zijn het gevolg van de inflatiecijfers die hoger zijn dan verwacht”, aldus een marktvolger.

Gunstig voor Pond

“Het Pond heeft in de afgelopen zes weken stevige verliezen geleden. Dat was vooral het gevolg van het feit dat de Bank of England liet doorschemeren dat de rente niet verhoogd zou worden als gevolg van de lage inflatie. Het nieuws dat de inflatie is aangetrokken, is voor handelaren reden om het Pond weer te kopen”, zo voegde een Britse econoom eraan toe.

Weinig reden tot optimisme

In de laatste maand van 2015 bedroeg de inflatie op jaarbasis 0.2 procent, wat iets hoger is dan de stijging van de consumentenprijzen in november (+ 1 procent). Veel marktvolgers hadden gerekend op een stijging van 0.1 procent. “Het is de eerste keer sinds januari vorig jaar dat de inflatie boven de 0.1 procent uitkomt. Toch blijft het inflatiepeil nog altijd in de buurt van nul procent”, zo is te lezen in een verklaring van het ONS.

Groeivoorspelling naar beneden bijgesteld

Ondertussen blijkt uit ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de expansie van de mondiale economie iets kleiner is dan eerder werd aangenomen. Met name de ontwikkeling van opkomende economieën valt tegen. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie in 2016 met 3.4 procent groeit, en met 3.6 procent volgend jaar. In 2015 kwam de expansie van de mondiale economie uit op 3.1 procent.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Rally Britse Pond versus Dollar en Euro door inflatiestijging' bijdraagt aan uw kennis.