Koerswinst Japanse Yen door toegenomen risicoaversie

06-01-2016 16:00
De Japanse Yen heeft vandaag terrein gewonnen ten opzichte van concurrerende valuta’s. Die koerswinst houdt verband met de bezorgdheid over de Chinese economie. Ook de geopolitieke spanning op het Koreaanse schiereiland heeft een positief effect op de koers van veilige valuta’s, zoals de Japanse Yen.

Risicoaversie domineert

Tijdens de handelssessie van deze woensdag heeft de Yen koerswinst geboekt ten opzichte van de Euro en Dollar, terwijl de koers van de Chinese Yuan juist is gedaald versus de Dollar. De ontwikkeling van de Chinese economie wakkert risicoaversie aan op financiële markten. Daar profiteert de Japanse Yen van, die wordt beschouwd als een ‘veilige haven’.

Bluf of waarheid?

Het regime in Noord-Korea beweert dat het met succes een kernproef met een waterstofbom heeft uitgevoerd. In het kernwapentestgebied Punggye-ri werd een aardbeving met een kracht van 5.1 gemeten. Het is op dit moment onduidelijk of de Noord-Koreaanse berichtgeving klopt en Amerikaanse autoriteiten verwachten dat pas over enkele dagen daarover duidelijkheid is. Het regime in Noord-Korea wil over kernwapens beschikken die de VS kunnen bereiken.

Slechte combi

Daarnaast daalde de inkoopmanagersindex van de Chinese dienstensector in december tot 50.2. Diezelfde index kwam in november nog uit op 51.2. De daling vergroot de zorgen over de toestand waarin de tweede grootste economie van de wereld verkeert. “De reactie van de markt laat zien hoe slecht het sentiment is geweest. Amerika scherpt het monetair beleid aan, terwijl de mondiale economie nog zwak is. Dat is een ongelukkige combinatie die zorgt voor instabiliteit”, aldus Minori Uchida van de Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Negatieve effecten voor andere economieën

China heeft opnieuw de referentiekoers van de eigen valuta verlaagd. Dat is overigens al de tweede keer dat Peking gebruikmaakt van dat instrument. In 2015 zorgde China voor flink wat onrust op aandelenbeurzen over de hele wereld door de waarde van de Yuan te verlagen. Marktvolgers zijn van mening dat het Chinese beleid voor problemen elders zorgt. Zo heeft Japan last van de maatregelen die Peking neemt om de eigen economie te stimuleren.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koerswinst Japanse Yen door toegenomen risicoaversie' bijdraagt aan uw kennis.