Koerswinst Dollar door divergentie tussen centrale banken

22-01-2016 11:54
De Greenback is de laatste handelsdag van deze week goed begonnen. Gister was er sprake van een heuse Dollar rally versus enkele belangrijke concurrenten. Vandaag heeft de Amerikaanse valuta die lijn doorgetrokken als gevolg van divergentie in het monetair beleid van de belangrijkste centrale banken.

Ruimte voor aanpassing beleid

Tijdens de bijeenkomst van gister besloot de Europese Centrale Bank (ECB) om geen additionele maatregelen in het leven te roepen. Tegelijkertijd gaf ECB-president Mario Draghi een duidelijk signaal af. Draghi liet namelijk weten dat beleidsmakers van de Europese Centrale Bank het huidig monetair beleid opnieuw onder de loep zullen nemen. Mogelijk wordt het beleid in maart alsnog aangepast.

Stimuleringsmaatregelen noodzakelijk

Ondertussen neemt de druk op Haruhiko Kuroda alsmaar verder toe. De gouverneur van de Japanse centrale bank moet volgens economen en andere deskundigen maatregelen nemen om de economische groei in het land aan te wakkeren. Datzelfde geldt voor de inflatie. Kuroda kondigde eerder al maatregelen aan, maar heeft de daad nog niet bij het woord gevoegd.

Renteverhoging prematuur?

In tegenstelling tot andere belangrijke centrale banken ging de Federal Reserve over tot aanscherping van het monetair beleid. De Fed verhoogde de rente in december, wat een gunstig effect had op de koers van de Amerikaanse Dollar. Recente macro-economische cijfers bewijzen niet de legitimiteit van de renteverhoging. Zo bleek gister dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering onverwachts is gestegen. Bovendien staat de productie index van de Philadelphia Fed nog altijd in de min.

In lijn met de werkgelegenheid trend

De toename van het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering suggereert een lichte stijging van het aantal ontslagen. Over het geheel genomen is de toename echter in lijn met de stijging van de werkgelegenheid. In de week die op 16 januari eindigde, namen de initiële (bijgestelde) aanvragen voor een werkloosheidsuitkering toe met 293.000, volgens de Labor Department. Dat is het hoogste peil sinds begin juli. Economen hadden gerekend op 277.000 nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koerswinst Dollar door divergentie tussen centrale banken' bijdraagt aan uw kennis.