Japan bestrijdt lage inflatie met negatieve rente

29-01-2016 14:20
De Japanse centrale bank heeft vandaag verrast met het invoeren van een negatieve rente. Het is een nieuw instrument om de inflatie een boost te geven. Daarmee volgt de Bank of Japan het voorbeeld van de Europese Centrale Bank (ECB). Het idee achter de maatregel is om financiële instellingen te stimuleren geld te lenen aan consumenten en bedrijven.

Nipte meerderheid

“We zullen de negatieve rente verder verlagen als dat nodig blijkt te zijn”, zo is te lezen in een verklaring van de Bank of Japan. Het besluit om de negatieve rente in te zetten als middel tegen de lage inflatie volgde na een stemronde (5 – 4) tijdens de eerste bijeenkomst van dit jaar. De Japanse centrale bank hanteert een inflatiedoelstelling van 2 procent. Sommige analisten hebben hun twijfels over de effectiviteit van de maatregel.

Mogelijk schadelijk voor bedrijfsvertrouwen

Tijdens de persconferentie verklaarde Haruhiko Kuroda, gouverneur van de Bank of Japan, dat de afzwakkende groei van de wereldeconomie de belangrijkste reden achter het besluit is. “De Japanse economie herstelt geleidelijk en de onderliggende prijstrend verbetert gestaag. Verdere dalingen van de olieprijzen, onzekerheid inzake opkomende economieën, waaronder de Chinese, en instabiliteit op de wereldmarkt zouden het bedrijfsvertrouwen kunnen schaden”, aldus Kuroda.

Japanse Yen levert in

Vandaag laten economische cijfers zien dat de zorgen over de economische groei gerechtvaardigd zijn. In december bedroeg de kerninflatie 0.1 procent, wat ruim onder de doelstelling van de centrale bank is. Aziatische aandelenbeurzen boekten winsten, terwijl de Japanse Yen terrein inleverde als reactie op het besluit van de Bank of Japan. Aandelen van Japanse banken daalden door de verwachting dat de marges voor kredietverstrekkers verder teruglopen.

Ongunstige economische ontwikkelingen

In december vorig jaar lagen de consumentenbestedingen 4.4 procent lager dan in 2014. Die daling is het gevolg van het feit dat Japanse consumenten hun geld op de bank zetten in plaats van te profiteren van de lage olieprijzen die het inflatiepeil frustreren. De daling in december is de vierde opeenvolgende achteruitgang op jaarbasis. In diezelfde maand produceerde de Japanse industriële sector 1.6 procent minder dan een jaar eerder. Dat houdt verband met de afgezwakte vraag vanuit China naar machines, elektronische componenten en apparaten.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japan bestrijdt lage inflatie met negatieve rente' bijdraagt aan uw kennis.