Aziatische Ontwikkelingsbank niet somber over Chinese economie

08-01-2016 10:00
Het is onwaarschijnlijk dat de Chinese economie dit jaar sterk afkoelt ondanks de recente onrust op Chinese aandelenbeurzen. Dat zegt Takehiko Nakao, president van de Aziatische Ontwikkelingsbank. Chinese beurzen hebben deze week stevige verliezen geleden, wat de beeldvorming over de ontwikkeling van de Chinese economie niet ten goede komt.

Groei van 6.7 procent

“Ik ben niet somber gestemd voor wat betreft de toestand van de Chinese economie”, zo zei Takehiko Nakao in een interview. Hij voegde eraan toe dat de Aziatische Ontwikkelingsbank de groeivoorspelling van 6.7 procent voor dit jaar handhaaft. Dat is overigens iets lager dan de economische expansie van 6.9 procent in 2015.

Hervormingen sorteren effect

De Aziatische economie als geheel, die erg afhankelijk is van China, groeit in 2016 met 6 procent, ten opzichte van 5.8 procent in 2015, volgens Nakao. China vaart wel bij belangrijke hervormingen, zoals de transformatie van de economie. Peking probeert minder afhankelijk te worden van investeringen en juist meer van particuliere consumptie.

Ruimte voor verruiming

Nakao refereerde ook aan de hervorming van staatsbedrijven, de uitbreiding van het sociaal zekerheidsstelsel en verkleinen van de verschillen tussen Chinese steden en landelijke gebieden. “Daarnaast is er ruimte voor stimuleringsmaatregelen gezien de fiscaal sterke positie van China en de lage inflatie”, aldus de president van de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Niet gericht op exportstimulering

Ondanks de onrust op de beurs van Shanghai staat de index nog ongeveer 1.000 hoger dan eind 2013, volgens Nakao. De grote baas van de Aziatische Ontwikkelingsbank denkt niet dat China de waarde van de Yuan heeft verlaagd om de export aan te wakkeren. Een snelle depreciatie zou kunnen leiden tot soortgelijke acties in andere landen, zo denkt Nakao. Daarbij doelt hij op het feit dat sommige landen de waarde van hun valuta ook hebben verlaagd.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Aziatische Ontwikkelingsbank niet somber over Chinese economie' bijdraagt aan uw kennis.