Afzwakking wereldeconomie raakt Britse industriële sector

12-01-2016 13:32
Eind vorig jaar heeft de industriële sector in Groot-Brittannië de gevolgen gemerkt van de afgekoelde wereldeconomie. Dat blijkt uit cijfers inzake de output van fabrieken, mijnbouw en energiebedrijven. De afgenomen activiteiten in de farmaceutische industrie waren de grootste boosdoener voor de verslechterende situatie in Groot-Brittannië.

Opmaat voor moeilijk 2016

De cijfers laten zien dat de Britse industriële sector in november 4 procent minder produceerde dan in de voorgaande maand. Ook in oktober was er sprake van een achteruitgang. Analisten denken dat die trend de toon zet voor een lastig jaar. Mogelijk komen de groeivoorspellingen van het ministerie van financiën in gevaar.

Productiesector schreeuwt om steun

Het ligt in de lijn der verwachting dat George Osborne, minister van financiën, onder druk wordt gezet om maatregelen te nemen ter ondersteuning van de productiesector. Dat hangt samen met het feit dat de groei van de Chinese economie afzwakt, terwijl de eurozone economie moeizaam herstelt. Osborne waarschuwde vorige week voor de gevolgen van de afgekoelde wereldeconomie. Hij sprak van een ‘gevaarlijke cocktail van nieuwe bedreigingen’.

Kenmerkend voor 2015

Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit, liet weten dat de Britse industriële sector in het laatste kwartaal van vorig jaar opnieuw niet wist te groeien. “De cijfers van de laatste drie maanden zijn symptomatisch voor het lastige jaar voor producenten en energiebedrijven”, aldus Williamson.

Mix van bedreigingen

“Producenten kampen met een lastige combinatie van een historisch lage wisselkoers, zwakke mondiale vraag, toenemende concurrentie (onder andere vanuit de VS en Europa). Ook de groeiende onzekerheid met betrekking tot de binnen- en buitenlandse vooruitzichten vormt een obstakel voor producerende bedrijven in Groot-Brittannië”, zo voegde de hoofdeconoom van Markit eraan toe.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Afzwakking wereldeconomie raakt Britse industriële sector' bijdraagt aan uw kennis.