Rijke 1 procent bezit meer dan de rest van de wereld

19-01-2015 14:29
Het vermogen van de rijkste 1% van de wereld zal volgend jaar meer zijn dan het totale vermogen van de overige 99%. Dat blijkt uit cijfers van Oxfam, de organisatie die zich inzet voor het ontwikkelen van de wereldbevolking, alsmede vecht tegen honger. Het vermogen van de rijkste 1% is in 2014 ten opzichte van 2009 toegenomen van 44% tot 48%.

Wereld Economisch Forum bijeenkomst 2015

Als de huidige trend doorzet, zal de groep welvarende (goed voor 1% van de wereldbevolking) in 2016 meer dan 50% van al het vermogen bezitten. De nieuwe cijfers vallen samen met de start van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Die jaarlijkse bijeenkomst wordt bijgewoond door bestuursvoorzitters van de grootste bedrijven ter wereld, alsmede invloedrijke politici, intellectuelen en vertegenwoordigers van de media.

Ongelijkheid zorgwekkend

Winnie Byanyima, uitvoerend directeur van Oxfam, liet weten dat ze tijdens de bijeenkomst de rol van haar organisatie zal gebruiken om urgente maatregelen te eisen. Die moeten de kloof tussen rijk en arm kleiner maken. Byanyima vindt de mondiale ongelijkheid alarmerend. “Het wordt tijd dat leiders de machtige gevestigde belangen aanpakken omdat die een eerlijkere en welvarendere wereld in de weg staan”, aldus Byanyima.

Minder taart beschikbaar

“Doorsukkelen is voor de elite geen kostenvrije optie. We worden decennia teruggeworpen in de strijd tegen armoede als we er niet in slagen om de ongelijkheid te verminderen. Arme mensen worden twee keer zo hard geraakt door de toenemende ongelijkheid. Ze krijgen een kleiner stuk van de economische taart en omdat extreme ongelijkheid een negatief effect op de groei heeft, blijft er minder taart over om te verdelen.”

Kloof wordt snel groter

Vorig jaar kwam Oxfam met een onderzoek waaruit bleek dat het vermogen van de 85 rijkste mensen op aarde overeenkomt met 50% van de armste mensen. Dat aantal is nu teruggelopen tot 80, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. “Willen we werkelijk in een wereld leven waar de 1% rijkste meer bezit dan de rest van de wereld bij elkaar? De kloof tussen rijk en arm wordt in een rap tempo alsmaar groter”, zo voegde Byanyima eraan toe.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Rijke 1 procent bezit meer dan de rest van de wereld' bijdraagt aan uw kennis.