Koersdaling Euro door speculaties over ECB stimuli

12-01-2015 14:04
De Euro is vandaag gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar, waarbij het rond de laagste koers in negen jaar schommelde. Dat alles is het gevolg van speculaties over cijfers deze week die de noodzaak voor stimuleringsmaatregelen aantonen. De Europese Centrale Bank (ECB) komt mogelijk met een omvangrijk obligatie opkoopprogramma.

Britse inflatie onder de 1%

Tegelijkertijd heeft de Amerikaanse Dollar vandaag juist goede zaken gedaan, terwijl het Britse Pond is gedaald versus de Greenback. Die koersdaling is het gevolg van een rapport inzake de Britse inflatie dat morgen wordt vrijgegeven. Economen verwachten dat het inflatiepeil in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst sinds juni 2002 is gedaald tot onder de 1%.

Kwantitatieve verruiming in aantocht

Op 22 januari komt het uitvoerend bestuur van de ECB bij elkaar om te bespreken of men het voorbeeld van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England volgt. Daarbij gaat het om het opkopen van staatsobligaties als een vorm van kwantitatieve verruiming. Daarmee hoopt men dat de vraag toeneemt, waardoor de prijzen stijgen. ECB-president Mario Draghi kondigde eerder deze maand concrete maatregelen aan om de komende weken een kwantitatief verruimingsprogramma te presenteren.

Consumentenprijzen gedaald

De industriële productie in de eurozone stagneerde in november, na een groei van 0.1% in oktober. Economen verwachten dat Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, deze week de stagnatie bekendmaakt. Vrijdag worden er cijfers vrijgegeven inzake consumentenprijzen in het eurogebied in december. Marktvolgers gaan er vanuit dat die in de laatste maand van 2014 zijn gedaald.

Grootschalige stimuleringsplan Japan

Ook de Japanse economie kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Om die reden komt de overheid met een grootschalig plan dat de economie uit het slop moet trekken. Die kwam in zwaar weer nadat de regering van minister-president Shinzo Abe de omzetbelasting verhoogde. Overheidsministers en regerende coalitiepartijen hebben het begrotingsvoorstel ter waarde van zo’n €690 miljard inmiddels goedgekeurd. Het stimuleringsplan start op 1 april en duurt 12 maanden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Koersdaling Euro door speculaties over ECB stimuli' bijdraagt aan uw kennis.