Groei Singaporese economie lager dan verwacht

02-01-2015 13:38
In het laatste kwartaal van vorig jaar is de Singaporese economie minder gegroeid dan verwacht. Dat is vooral het gevolg van de afgezwakte groei van de industrie die last had van de afgenomen expansie in China. Ook het onevenwichtig herstel op mondiaal niveau had een negatief effect op de Singaporese economie.

Fors lager dan voorspellingen

Het bruto binnenlands product groeide in het vierde kwartaal van 2014 op jaarbasis met 1.6%, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van economische zaken. In hetzelfde kwartaal in 2013 groeide het Singaporese BBP nog met 3.1%. De meeste economen hadden gerekend op een groei van 3%.

Sombere vooruitzichten

Minister-president Lee Hsien Loong sprak van een zwakke productiviteitsgroei. De economische vooruitzichten voor 2015 zijn bescheiden mede doordat de lastige arbeidsmarktsituatie een beperking vormt voor sommige industrieën. Daarnaast heeft Singapore last van de Chinese economie die op weg is naar de zwakste groei op jaarbasis in bijna 25 jaar. Tegelijkertijd boekte Amerika in het derde kwartaal de grootste expansie in meer dan een decennium.

VS enige lichtpunt

“Het ziet er naar uit dat 2015 een bescheiden jaar wordt voor wat betreft groei”, zo zei Michael Wan, econoom bij Credit Suisse Group AG. Wan voorspelt dat de Singaporese economie in 2015 met 3.5% zal groeien. “Zowel de groei van de Chinese als de Japanse economie baart zorgen, terwijl de eurozone economie zich nog altijd in zwaar weer bevindt. Alleen de VS biedt de mondiale economie enige houvast.”

Schril contrast

De Dollar profiteert van de herstellende Amerikaanse economie. Daarnaast is de kans groot dat de Federal Reserve dit jaar de rente verhoogt. De situatie in de VS staat in schril contrast met die van de eurozone. Daardoor ziet de Europese Centrale Bank (ECB) zich genoodzaakt om additionele maatregelen te nemen om de economie een boost te geven. Bovendien waart het deflatiespook nog steeds door het eurogebied.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Groei Singaporese economie lager dan verwacht' bijdraagt aan uw kennis.