Euro herstelt zich na verkiezingsoverwinning Syriza

26-01-2015 15:18
De Euro heeft de rug gerecht nadat het eerder de laagste koers in elf jaar bereikte versus de Amerikaanse Dollar. Het herstel komt nadat investeerders de betekenis van Syriza's verkiezingsoverwinning voor de eurozone hebben verwerkt. Ook de belangrijkste aandelenmarkten in Europa hebben vandaag weer terrein gewonnen na eerdere dalingen.

Onderhandelen in plaats van confrontatie

Alexis Tsipras, leider van de linkse partij Syriza, wil opnieuw onderhandelen over het reddingsplan van €240 miljard. Daarnaast wil hij het tempo van de bezuinigingen terugschroeven. Tsipras benadrukte dat hij niet de confrontatie wil aangaan met internationale partijen die Griekenland geld hebben geleend.

Trojka verleden tijd

De trojka van kredietverstrekkers die Griekenland heeft gered, de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, eiste forse bezuinigingen en hervormingen. “Voor Griekenland is de trojka iets uit het verleden”, zo liet Tsipras optekenen.

Steun in de rug voor Euro

Ook vorige week stond de Euro onder druk in aanloop naar de bekendmaking van het nieuwe stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank. “De verwachting dat er vandaag een nieuwe regering wordt gevormd en dat een tweede verkiezingsronde niet nodig zal zijn, moet de Euro enige steun verlenen”, zo zei Constantine Morianos, hoofd van het in Athene gevestigde Asset Wise Capital Management.

Geen reden tot doemdenken

“Het is te vroeg voor bezorgdheid over een Griekse exit uit de eurozone”, aldus Niels Christensen, hoofd valutastrateeg bij Nordea Bank AB in Kopenhagen. “Er zijn weinig mensen die vrezen dat dit het begin is van een volgende Europese kredietcrisis. Ik verwacht enige winstneming na de koersdaling van de Euro vorige week.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro herstelt zich na verkiezingsoverwinning Syriza' bijdraagt aan uw kennis.