Euro daalt versus Dollar tot laagste koers sinds 2006

05-01-2015 14:06
De Euro is vandaag ten opzichte van de Amerikaanse Dollar tot de laagste koers in bijna negen jaar gedaald. Die koersdaling is het gevolg van speculaties over een grootschalig obligatie opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. De Dollar index is op weg naar het hoogste peil in bijna zes jaar als gevolg van de aanstaande renteverhoging door de Federal Reserve.

Cruciale verkiezingen

Ook de verkiezingen in Griekenland eind deze maand hebben een negatief effect op de koersontwikkeling van de Euro. Volgens minister-president Antonis Samaras bepalen de verkiezingen de toekomst van het Griekse eurozone lidmaatschap. Vorige week daalde de Euro maar liefst 1.2% nadat Mario Draghi liet doorschemeren dat de ECB kwantitatieve verruiming gaat toepassen.

Moeilijke situatie voor Euro

“Het is heel moeilijk voor te stellen dat iets de markt kan overtuigen van het feit dat de Euro op dit moment geen verkoopmogelijkheid is”, zo zei Roberto Mialich, senior valutastrateeg bij UniCredit SpA in Milaan. “De markt speculeert verder dat de ECB deze maand met kwantitatieve verruiming begint. De verkiezingen in Griekenland maken Draghi’s agenda alleen maar nog gecompliceerder.”

Risico toegenomen

Draghi heeft laten weten dat de ECB bereid is om in actie te komen om deflatie tegen te gaan. “De kans dat we niet aan onze prijsstabiliteit mandaat kunnen voldoen, is groter dan zes maanden geleden”, aldus Draghi. “We zijn begin 2015 bezig met de technische voorbereidingen inzake de omvang, snelheid en samenstelling van de maatregelen, voor het geval die noodzakelijk blijken te zijn.”

Belangrijke data

“De markt maakt zich op voor maatregelen door de Europese Centrale Bank. De eerste bijeenkomst staat gepland voor 22 januari, dus de spotlichten blijven voorlopig op de Euro gericht. Naarmate die bijeenkomst dichterbij komt, zal de Euro te maken krijgen met steeds meer volatiliteit. Een paar dagen daarna staan bovendien de verkiezingen in Griekenland op het programma”, zo zei Angus Campbell, senior analist bij FxPro.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro daalt versus Dollar tot laagste koers sinds 2006' bijdraagt aan uw kennis.