Dollar stijgt door verwachte renteverhoging Fed

30-01-2015 09:06
De Dollar was gister op weg naar de hoogste koers in meer dan een decennium. Die koersstijging had te maken met het feit dat de Federal Reserve mogelijk dit jaar de rente verhoogt. Terwijl het monetair beleid van de meeste andere ontwikkelde landen verruimend is, overweegt Amerika juist de rente te verhogen.

Positieve cijfers vanuit de VS

Donderdag is de koers van de Amerikaanse Dollar gestegen versus de meeste concurrerende valuta’s. Dat had ook te maken met het nieuws dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn gedaald tot het minste aantal in bijna vijftien jaar. Woensdag stelde de Fed de groeiramingen naar boven bij en kwam het met lage inflatiecijfers.

Negatief contrast

“De groeicijfers zijn goed en ook de cijfers inzake de arbeidsmarkt zien er uitstekend uit”, zo zei Georgette Boele, valutastrateeg bij ABN Amro Bank NV in Amsterdam. “Het uitgebreid kwantitatief verruimingsprogramma van de Europese Centrale Bank vormt een negatief contrast met de verwachte renteverhoging door de Fed dit jaar.”

Omvangrijker dan verwacht

De valutamarkt heeft dit jaar te maken gehad met volatiliteit als gevolg van centrale banken, van Canada tot Singapore, die met verrassende monetaire beleidsverruimingen kwamen. Vorige week daalde de Euro fors nadat de Europese Centrale Bank (ECB) het obligatie opkoopprogramma presenteerde dat omvangrijker is dan analisten hadden voorspeld. Tegelijkertijd laten koersen op de valutamarkt zien dat de Bank of England dit jaar de rente laag zal houden. Vorig jaar gingen analisten er nog vanuit dat de Bank of England de rente eerder zou verhogen dan de Fed.

Gemengde cijfers eurozone vertrouwen

Gister bleek uit cijfers van de Europese Commissie dat consumenten en bedrijven deze maand meer vertrouwen in de eurozone economie hadden. Dat is gebaseerd op een vertrouwensindex die met een peil van 101,6 in januari 0.6% hoger lag dan in de voorgaande maand. Het vertrouwen onder consumenten en detailhandelaren nam toe, terwijl in de bouw en dienstensector de fiducie nagenoeg gelijk bleef. In Nederland en Frankrijk werd het vertrouwen minder, maar in Italië, Duitsland en Spanje verbeterde het juist.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Dollar stijgt door verwachte renteverhoging Fed' bijdraagt aan uw kennis.