Dollar profiteert van besluit Zwitserse centrale bank

16-01-2015 13:47
De Greenback is vandaag gestegen versus de Euro en was slechts 0.6% verwijderd van de hoogste koers in elf jaar. Die koersstijging heeft alles te maken met de maatregel van de Zwitserse centrale bank gister, waardoor de vraag naar veilige valuta’s is toegenomen. Donderdag steeg de koers van de Zwitserse Frank met maar liefst 27%.

Gunstig voor veilige valuta’s

“Assets zoals de Amerikaanse Dollar en goud zullen rijkelijk profiteren van de toegenomen vraag naar veilige investeringen”, zo zei Richard Yetsenga, directeur mondiaal marktonderzoek bij Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Opmerkelijk besluit

De Zwitserse centrale bank verraste gister met het loslaten van de koppeling met de Euro. Daarbij ging het om een bodemprijs van 1,20 Frank per Euro. Het zorgde voor een historische handelsdag op de valutamarkt. Eind vorig jaar liet de centrale bank nog weten dat de koppeling niet zou verdwijnen.

Koersdaling Euro door ECB speculaties

Tegelijkertijd is de Euro op weg naar het grootste weekverlies sinds april 2012 ten opzichte van de Yen. Die koersontwikkeling houdt verband met speculaties over het obligatie opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Mogelijk maakt de ECB op 22 januari de plannen wereldkundig.

Terreinverlies na goede handelsdag

Ook de Japanse Yen heeft vandaag terrein ingeleverd terwijl het gister nog profiteerde van de toegenomen vraag naar veilige valuta’s. Economische cijfers uit de VS vielen ietwat tegen en ook dat had een positief effect op de koers van de Japanse valuta. Vandaag is de koers van de Yen gedaald versus de belangrijkste concurrenten. Ook de Euro boekt tijdens de handelssessie van vandaag terreinwinst ten opzichte van de Japanse Yen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Dollar profiteert van besluit Zwitserse centrale bank' bijdraagt aan uw kennis.