Britse inflatie in december gedaald tot 0,5 procent

13-01-2015 16:17
In de laatste maand van vorig jaar is de inflatie in het Verenigd Koninkrijk gedaald tot 0.5%, zo blijkt uit officiële cijfers. Het gaat om de inflatie gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex, die in november nog een peil van 1% liet zien. De gedaalde inflatie is onder andere het gevolg van de lagere brandstofprijzen.

Doelstelling mijlenver

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, liet eerder weten dat de rente langer laag zal blijven als de inflatie niet stijgt. Tegelijkertijd verwacht Carney dat de rente de komende jaren zal stijgen. De Bank of England hanteert een inflatiedoelstelling van 2%, die voorlopig ver buiten bereik is.

Verplichte uitleg aan minister van financiën

Doordat de inflatie meer dan 1% afwijkt van de doelstelling is Carney verplicht om de minister van financiën, George Osborne, per brief tekst en uitleg te geven. Carney zal onder andere moeten duidelijk maken op welke manier hij de inflatie omhoog wil stuwen richting de doelstelling. De briefwisseling zal 18 februari worden vrijgegeven.

Ook lagere detailhandelsprijzen

Het Office for National Statistics (ONS) heeft vandaag ook bekend gemaakt dat de detailhandelsprijzenindex is gedaald van 2% tot 1.6%. Volgens het ONS is de gedaalde inflatie, naast de lagere brandstofprijzen, ook het gevolg van het feit dat de prijsstijgingen van gas en elektriciteit in december 2013 niet meer worden meegenomen in de equatie.

Inflatie zal nog verder dalen

James Knightley, econoom bij ING, denkt dat de consumentenprijsindex de volgende maanden verder zal dalen. Hij verwacht dat de olieprijzen verder zullen zakken, terwijl ook de prijzenoorlog onder supermarkten de inflatie zal drukken. Knightley gaat er vanuit dat een groeiend aantal leden van de Britse centrale bank voorstander zal zijn van een renteverhoging. De eerste verhoging vindt waarschijnlijk in augustus dit jaar plaats, zo denkt de ING econoom.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse inflatie in december gedaald tot 0,5 procent' bijdraagt aan uw kennis.