Britse economie met 2,6 procent gegroeid in 2014

27-01-2015 17:30
Vorig jaar groeide de Britse economie met 2.6%, zo blijkt uit officiële cijfers. Dat is het hoogste groeicijfer sinds 2007. Cijfers van het Office for National Statistics (ONS) laten verder zien dat de expansie in het laatste kwartaal van 2014 op 0.5% uitkwam. Dat is minder dan de groei in het derde kwartaal die 0.7% bedroeg.

Herstel op koers

De Britse dienstensector groeide in het vierde kwartaal met 0.8%, maar de bouwsector kromp met 1.8%. Tegelijkertijd groeide de productiesector met slechts 0.1%, wat de slechtste prestatie sinds begin 2013 is. Volgens George Osborne, Brits minister van Financiën, laten de cijfers zien dat het hertel op koers ligt. Daarbij tekende hij aan dat het internationaal economisch klimaat verslechtert.

Fors hoger dan de voorspellingen

Economen gingen er vanuit dat de economie in 2014 op kwartaalbasis met 0.6% zou groeien. Die viel met 2.7% dus fors hoger uit, vooral het gevolg van de flink toegenomen binnenlandse vraag. Ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laten voor 2015 een expansie van 2.7% zien. In 2013 boekte de Britse economie nog een groei van 1.7%.

Incident of structureel

Economen zijn verdeeld over of de terugval in het vierde kwartaal een incident was of het startsein van een mindere periode. Volgens Joe Grice, hoofdeconoom bij ONS, is het nog te vroeg om vast te stellen of de afzwakking doorzet. “De situatie in de dominante dienstensector blijft rooskleurig, terwijl sectoren zoals de bouw, mijnbouw en energie zijn gekrompen”, zo zei Grice.

Onzekerheid op komst

Volgens Nancy Curtin, hoofd investeringen bij Close Brothers Asset Management, zorgt het groeicijfer van het vierde kwartaal niet voor opschudding. “Het is duidelijk dat de groei van de economie afzwakt. Er lijken wolken aan de horizon te verschijnen, zoals bijvoorbeeld in de vorm van de aankomende verkiezingen. Investeerders houden niet van onzekerheid.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse economie met 2,6 procent gegroeid in 2014' bijdraagt aan uw kennis.