Afgezwakte groei eurozone schreeuwt om maatregelen

06-01-2015 13:24
De inkoopmanagersindex van zowel de diensten- als de productiesector is in december licht gestegen. Dat suggereert dat de economische groei in de eurozone in het vierde kwartaal van vorig jaar is afgezwakt. Het geeft de Europese Centrale Bank nog meer aanleiding om met additionele stimuleringsmaatregelen op de proppen te komen.

Expansie van slechts 0.1%

Volgens Markit Economics is de inkoopmanagersindex van beide sectoren in december gestegen tot 51.4, ten opzichte van 51.1 in november. Elke waarde hoger dan 50 betekent weliswaar groei, maar medio december bedroeg het preliminaire peil nog 51.7. Volgens Markit betekenen de cijfers dat de eurozone economie in het vierde kwartaal met 0.1% groeide.

Nog altijd in zwaar weer

“De eurozone zal 2014 herinneren als het jaar waarin een recessie ternauwernood werd afgewend. De zwakke cijfers van vandaag laten zien dat een nieuwe terugval in 2015 tot de mogelijkheden behoort”, zo zei Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit. “De tegenvallende inkoopmanagersindex waardes van december vergroten de noodzaak tot agressieve stimuleringsmaatregelen door de ECB.”

Voor- en tegenstanders opkoopprogramma

Morgen komen officials van de Europese Centrale Bank bij elkaar in Frankfurt om voorstellen inzake kwantitatieve verruiming te bespreken. Op 25 januari staat een monetaire beleidsbijeenkomst op het programma, terwijl drie dagen daarvoor de Grieken opnieuw naar de stembus gaan. ECB-president Mario Draghi heeft al laten doorschemeren dat hij voorstander is van een omvangrijk staatsobligatie opkoopprogramma. Verschillende gouverneurs, waaronder Bundesbank president Jens Weidmann, opteren ervoor om op dit moment niet in actie te komen.

Onvermijdbaar

Marktvolgers verwachten dat de inflatie in de eurozone in december is gedaald, en mogelijk voor het eerst sinds oktober 2009 negatief is. In november was de inflatie net iets lager dan 0.3%. Gister bleek uit cijfers dat in december de inflatie in Duitsland tot 0.2% was gedaald. Volgens Jennifer McKeown, senior Europees econoom bij Capital Economics, zal de inflatie zo ver zakken dat de ECB niet om kwantitatieve verruiming heen kan.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Afgezwakte groei eurozone schreeuwt om maatregelen' bijdraagt aan uw kennis.