Dollar stijgt tot hoogste koers in 6 weken versus Euro

17-01-2014 13:42
De Amerikaanse Dollar heeft de hoogste koers in zes weken bereikt versus de Euro. Die koersstijging valt te verklaren uit het feit dat investeerders op signalen van de Fed wachten inzake het afbouwen van het stimuleringsprogramma. Mogelijk komen die signalen vandaag al als Jeffrey Lacker, president van de Federal Reserve Bank van Richmond, een toespraak houdt.

Consumentenvertrouwen verder toegenomen

Verder is de koers van de Greenback gestegen versus bijna alle belangrijke valuta’s. De koersontwikkeling van de Dollar houdt ook verband met cijfers inzake het consumentenvertrouwen. Economen verwachten dat die laten zien dat het consumentenvertrouwen deze maand is verbeterd. Tegelijkertijd gaan economen er vanuit dat de groei van het aantal nieuwe huizen in december is afgezwakt.

Belangrijkste thema koersontwikkeling Greenback

“Fed sprekers adviseerden afgelopen week om het afbouwen van het steunprogramma voort te zetten. Het feit dat de Fed verder gaat met het terugschroeven van het opkoopprogramma is in mijn ogen het belangrijkste thema voor de koersontwikkeling van de Dollar,” zo zei Simon Derrick, hoofd valutastrategie bij de Bank of New York Mellon Corp. in Londen. “Er zijn ontzettend veel zaken in de wereld die een negatief effect op de koers van andere valuta’s hebben.”

Afbouw stimuleringsprogramma

Het maandelijks opkopen van staatsobligaties wordt teruggeschroefd van €63 miljard tot €55 miljard, zo lieten Fed beleidsmakers op 18 december weten. Die mededeling hield verband met verbeteringen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. “Ik verwacht dat tijdens de volgende bijeenkomst een vergelijkbare afbouw wordt besproken, zo zei Lacker op 10 januari. Overigens heeft Lacker geen stemrecht voor wat betreft het monetair beleid dit jaar.

Begrip en waardering

De Amerikaanse Federal Reserve moet de economie het stimuleringsprogramma geven die het nodig heeft, zo vindt de voorzitter van de Fed. Bernanke deelt de bezorgdheid over een mogelijke destabilisatie van het financieel systeem als gevolg van een agressief obligatie-opkoopprogramma. “We hopen dat de economie verder verbetert en dat mensen begrijpen en waarderen dat onze maatregelen noodzakelijk waren, en in het belang van de gemiddelde Amerikaan,” aldus Bernanke.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Dollar stijgt tot hoogste koers in 6 weken versus Euro' bijdraagt aan uw kennis.