Dollar daalt tot laagste koers in drie weken versus Japanse Yen

13-01-2014 16:09
De Amerikaanse Dollar is vandaag gedaald ten opzichte van de Japanse Yen tot de laagste koers in drie weken. Die koersdaling houdt verband met cijfers inzake de groei van de Amerikaanse detailhandel. Economen verwachten dat die cijfers morgen een afzwakking van de groei laten zien. Dat zou de kans op een snellere afbouw van het stimuleringsprogramma verkleinen.

Dollar zwakte houdt voorlopig aan

“Het monetair beleid van de Fed is nog altijd erg behoudend, zeker in vergelijking met dat van andere centrale banken in de wereld. De cijfers van vrijdag en de ontwikkeling van de Dollar onderstrepen het accommoderend monetair beleid van de Federal Reserve. Mogelijk blijft het beleid voorlopig accommoderend, waardoor de Dollar zwakte aanhoudt,” zo zei Jane Foley, senior valutastrateeg bij Rabobank International in Londen.

Wel of niet versneld afbouwen

Het maandelijks opkopen van staatsobligaties wordt teruggeschroefd van €63 miljard tot €55 miljard, zo lieten Fed beleidsmakers op 18 december weten. Die uitspraak was het gevolg van verbeteringen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De volgende bijeenkomst staat gepland voor 28 en 29 januari. Dennis Lockhart, president van de Fed in Atlanta, houdt vandaag een toespraak. Charles Plosser van de Fed in Philadelphia en Richard Fisher van de Fed Dallas houden morgen toespraken. Plosser en Fisher hebben dit jaar stemrecht in het Federal Open Market Committee (FOMC).

Veel minder nieuwe banen dan verwacht

Vorige week bleek uit cijfers dat het aantal nieuwe banen in december minder was dan werd voorspeld. Het ging om een toename van slechts 74.000 terwijl economen hadden gerekend op 197.000 nieuwe banen. De meest pessimistische voorspellingen gingen uit van 100.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Het werkloosheidspercentage daalde tot 6.7%, wat het laagste niveau sinds 2008 is.

Geen invloed op Fed standpunt

“Ik denk niet dat de Fed in paniek is door de cijfers inzake de arbeidsmarkt,” zo zei Joel Naroff, president van Naroff Economic Advisors. Naroff suggereerde dat het werkloosheidspercentage van 6.7% uiteindelijk zal leiden tot salarisverhogingen door werkgevers. “De arbeidsmarktcijfers hebben geen invloed op het standpunt van de Fed,” aldus Naroff. Veel economen denken dat het op basis van de cijfers van vorige week voorbarig is om te stellen dat de economische groei afzwakt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Dollar daalt tot laagste koers in drie weken versus Japanse Yen' bijdraagt aan uw kennis.