Chinese economie met 7,7 procent gegroeid

21-01-2014 09:29
De Chinese economie, de tweede grootste ter wereld, lijkt te stabiliseren. Uit officiële cijfers blijkt dat het groeicijfer van 2013 overeenkomt met dat van 2012. In het vierde kwartaal van 2013 groeide het bruto binnenlands product (BBP) op jaarbasis met 7.7%, ten opzichte van 7.8% in het derde kwartaal. Het groeicijfer ligt nog altijd ruim boven de doelstelling van de Chinese overheid (7.5%).

Focus op binnenlandse consumptie

China poogt de sterke economische groei te continueren terwijl het gelijktijdig de economie herbalanceert. Daarbij ligt de nadruk op een verschuiving van een groeimodel gebaseerd op investeringen naar een model aangedreven door binnenlandse consumptie.

Bemoedigend

“Het nieuwste groeicijfer valt binnen de bandbreedte waar de overheid op mikte,” zo zei David Wilder, directeur van Market News International, een financieel nieuwsbureau gericht op internationale kapitaalmarkten. “Het is een feit dat de China de gigantische groei van weleer niet kon volhouden, wat ook niet verstandig zou zijn. In zekere zin is een afgezwakte groei juist bemoedigend omdat het aangeeft dat het groeitempo duurzamer wordt.”

Risico’s schuldproblemen

Li Huiyong, econoom bij Shenyin & Wanguo Securities in Sjanghai, verklaarde: “We handhaven onze groeivoorspelling van 7.5% voor 2014 doordat we nog steeds waakzaam moeten zijn voor de risico’s van schuldproblemen in de economie.”

Groeicijfer veel lager

Andere marktvolgers zijn wat sceptischer over de laatste cijfers. Euan Stirling, directeur investeringen Brits risicodragend vermogen bij Standard Life Investments, zei: “Er bestaat een brede consensus over dat het groeicijfer lager is dan 7.7%, waarschijnlijk rond de 4% à 5%. Niveaus van onderliggende economische activiteiten, zoals de industriële productie en energievraag cijfers, impliceren lagere groeicijfers.”

Andere economische koers

Gedurende dertig jaar groeide de Chinese economie explosief waardoor miljoenen Chinezen uit de armoede raakten, maar wat ten koste ging van het milieu. China is een andere koers ingeslagen, gericht op een duurzame en kwalitatief hoogwaardige ontwikkeling. Dat betekent vermindering van interventie door de overheid waardoor financiële markten meer invloed krijgen bij het toewijzen van resources. Daarnaast behelst de nieuwe koers het stimuleren van de binnenlandse consumptie ten koste van investeringen en de export.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Chinese economie met 7,7 procent gegroeid' bijdraagt aan uw kennis.