Britse inflatie gedaald tot doelstelling van 2 procent

14-01-2014 15:29
Het Britse inflatiepercentage, gebaseerd op de consumentenprijsindex, is in december gedaald tot 2%. In november bedroeg de inflatie nog 2.1%. Het is de eerste keer dat de Britse inflatie gelijk of onder de doelstelling is, die de overheid in november 2009 stelde. Volgens het Office for National Statistics (ONS) is de daling het gevolg van afgezwakte prijsstijgingen van voedsel.

Fruit- en vleesprijzen minder gestegen

De inflatie, gemeten door de Retail Prices Index (RPI), steeg tot 2.7% ten opzichte van 2.6% in november. Volgens het Britse bureau voor nationale statistieken stegen de prijzen van zowel voedsel als niet-alcoholische dranken het minst sinds 2006. De afgezwakte stijging van fruit- en vleesprijzen was de belangrijkste oorzaak voor het gedaalde inflatiepercentage.

Meer zekerheid

Minister-president David Cameron was verheugd met het feit dat de inflatie is gedaald tot de doelstelling. “Het is goed nieuws dat de inflatie is gedaald en dat de doelstelling is gehaald. De aantrekkende economie en de gecreëerde banen zorgen voor meer zekerheid voor hard werkende mensen,” aldus Cameron.

Minder druk op BoE

Economen denken dat de gedaalde inflatie wat druk wegneemt bij de Bank of England om de rente te verhogen met het oog op het herstel van de economie. Jeremy Cook, hoofdeconoom bij valutahandel specialist World First, zei: “De lagere inflatie resulteert in meer zekerheid vooral als het tempo waarmee nieuwe banen worden gecreëerd in de tweede helft afzwakt.”

Welkome verlichting

Volgens Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit, zal de inflatie voorlopig rond de doelstelling van 2% blijven schommelen. “De afgezwakte prijsdruk is een welkome verlichting voor beleidsmakers van de Bank of Engeland en het vermindert de kans op renteverhogingen,” aldus Williamson.

Verkoop nieuwe auto’s fors gestegen

Ook cijfers van de Society of Motor Manufacturers and Traders tonen aan dat de Britse economie aantrekt. Het aantal nieuw geregistreerde auto’s is namelijk sterk gestegen. Ook het vertrouwen onder consumenten en bedrijven neemt toe. Volgens Gerry Keaney, bestuursvoorzitter van de British Vehicle Rental and Leasing Association (BVRLA), zijn ook de vooruitzichten voor dit jaar positief.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse inflatie gedaald tot doelstelling van 2 procent' bijdraagt aan uw kennis.