Britse economie met 0,7 procent gegroeid in vierde kwartaal

28-01-2014 14:43
In het vierde kwartaal van vorig jaar is de Britse economie met 0.7% gegroeid, zo blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics. 2013 markeert het beste jaar voor wat betreft economische groei sinds 2007. Alle sectoren van de Britse economie groeiden vorig jaar, met uitzondering van de bouw.

Zakelijke dienstverlening en financiële sector

Het bruto binnenlands product (BBP) groeide in het derde kwartaal nog met 0.8%. De groei in het vierde kwartaal was in lijn met het gros van de voorspellingen van 39 economen. Meer dan de helft van de groei komt op naam van de zakelijke dienstverlening en financiële sector.

Monetair beleid heroverwegen

Door de sterke economische ontwikkeling van de economie is het Britse Pond deze maand versus de Amerikaanse Dollar tot de laagste koers in 2.5 jaar gedaald. Ook dwingt het de Bank of England om het monetair beleid te heroverwegen. Dat beleid is gericht op het overtuigen van consumenten en bedrijven van het feit dat de rente laag blijft.

Monetair beleid blijft accommoderend

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, presenteert op 12 februari de nieuwe economische voorspellingen. Vorig weekend herhaalde Carney dat hij het accommoderend monetair beleid voorlopig wil handhaven ter stimulering van de economische groei die ongelijkmatig blijft.

Groei in juiste perspectief

“De ontwikkeling van de Britse economie vorig jaar was bemoedigend en ver boven verwachting. Toch moeten we niet vergeten dat elk vorm van herstel al een enorme verbetering is met het oog op de zwakke prestaties eerder. Bovendien kan een forse tegenwind het herstel nog altijd frustreren,” zo zei Howard Archer, econoom bij IHS Global Insight in Londen.

Groeivoorspelling omhoog

In december stelde het Office for Budget Responsibility (OBR) de groeivoorspelling voor 2013 naar boven bij tot 1.4%, ten opzichte van 0.6% eerder. Voor dit jaar verwacht het een groei van 2.4%. Als de Britse economie zich zo blijft ontwikkelen, zal het OBR ook die raming moeten verhogen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde eerder al de groeivoorspelling voor de Britse economie naar boven bij (van 1.9% tot 2.4%).
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse economie met 0,7 procent gegroeid in vierde kwartaal' bijdraagt aan uw kennis.