Aziatische economieën dragen minder bij aan mondiale groei

24-01-2014 13:23
De bijdrage van opkomende Aziatische economieën aan de mondiale groei zal in 2014 minder zijn dan eerder werd verwacht. Economen hebben massaal hun groeivoorspellingen voor negen van de dertien belangrijkste economieën verlaagd of ongewijzigd gelaten. Dat is enigszins opmerkelijk gezien de tekens van herstel die handelspartners in het Westen laten zien.

Impact op Aziatische economieën

“De tijd dat Aziatische economieën met dubbele cijfers groeiden, ligt achter ons. Dat geldt sowieso voor opkomende economieën in de regio,” zo zei Dominic Bryant, mondiaal econoom bij BNP Paribas. “Het is legitiem om te stellen dat de Chinese economische groei afzwakt als gevolg van een overgang naar een meer binnenlandse vraag georiënteerde economie. Dat heeft waarschijnlijk z’n weerslag op de hele regio aangezien de Chinese economie 50% van het totale Aziatische BBP beslaat.”

Focus op binnenlandse consumptie

China verbaasde de wereld de afgelopen drie decennia met groeicijfers van meer dan 10%. Vorig jaar besloot de Chinese overheid dat het tijd was voor een andere koers. Beijing mikt nu op een economische groei die meer op binnenlandse consumptie is gebaseerd dan op investeringen. Daardoor is de economische groei behoorlijk afgezwakt.

Verder afzwakkende groei

In het vierde kwartaal van 2013 groeide de Chinese economie ‘maar’ met 7.7%. Economen voorspellen voor dit jaar een groei van 7.4%, wat het laagste groeicijfer sinds 1990 zou betekenen. In 2015 zou de groei verder afzwakken tot 7.2%. Die perspectieven hebben geleid tot groeiende bezorgdheid onder investeerders over de te verwachte risico’s dit jaar.

Contrast

Terwijl het herstel in Europa aantrekt, lijkt in China een omgekeerde ontwikkeling zichtbaar. Dat heeft te maken met de verrassende richting waarin economische orders op wereldniveau zich bewegen. De Flash Eurozone Composite Purchasing Managers Index (PMI) van Markit liet in januari de snelste stijging in 2.5 jaar zien. Dat impliceert een veel minder fragiel herstel van de eurozone economie dan voorheen werd gedacht.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Aziatische economieën dragen minder bij aan mondiale groei' bijdraagt aan uw kennis.