Yen in de buurt van laagste koers sinds 2010, Dollar daalt

14-01-2013 13:40
De Yen is gedaald ten opzichte van de Dollar tot de laagste koers sinds juni. Die koersontwikkeling houdt samen met speculaties dat de Japanse premier Shinzo Abe de monetaire versoepeling uitbreidt. Daarmee zou Abe de koersdaling van de Yen willen versnellen. De koers van de Japanse Yen is voor het eerst sinds mei 2011 gedaald tot minder dan 120 per Euro. De Japanse premier verklaarde op zoek te zijn naar een gouverneur van de Bank of Japan die het ferme monetair beleid doorzet.

Nerveuze investeerders

“Waarschijnlijk blijft de Yen op korte termijn defensief doordat het wordt ondermijnd door beleidsonzekerheid,” zo zei Lee Hardman, valutastrateeg bij de Bank of Tokyo. “Investeerders zijn erg nerveus over hoe de overheid zal reageren en wat dat voor het monetair beleid betekent.”

Dollar daalt, Euro stijgt

Ondertussen is de Amerikaanse Dollar gedaald tot de laagste koers in 10 maanden versus de Euro. Die koersdaling volgt nadat Charles Evans, president van de Federal Reserve Bank of Chicago, verklaarde dat Amerika het accommoderend monetair beleid moet handhaven om de economie te steunen. De koers van de Euro is gestegen nadat leiders lieten weten dat de eurozone het ergste van de crisis heeft gehad.

Terugdringing federale uitgaven

Evans zei in Hong Kong dat te veel en te snelle versobering zeer schadelijk kan zijn voor de groei op korte en middellange termijn. Republikeinen roepen op tot terugdringing van de federale uitgaven met het oog op het naderend politiek gevecht over het schuldenplafond van de overheid. De Republikeinen en Democraten bereikten onlangs een akkoord, waarmee automatisch bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen ter waarde van 600 miljard Dollar werden voorkomen.

Economische index verbetert

De Fed bank van New York maakt morgen waarschijnlijk bekend dat de algemene economische index deze maand een waarde van nul heeft. Vorige maand liet die index nog een meting zien van -8.1. Elke waarde lager dan nul betekent krimp. De stijging van de detailhandelsverkopen zwakte vorige maand af tot 0.2% ten opzichte van 0.3% in november, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. Fed voorzitter Ben Bernanke spreekt vandaag in Ann Arbor (Michigan) over het monetair beleid.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Yen in de buurt van laagste koers sinds 2010, Dollar daalt' bijdraagt aan uw kennis.