Tweede opeenvolgende koersstijging Euro versus Dollar

30-01-2013 13:21
De koers van de Euro is voor het eerst sinds december 2011 boven de $1.35 gekomen. Die koersstijging houdt verband met een rapport dat laat zien dat het economisch vertrouwen in de eurozone deze maand is verbeterd. Een index inzake het vertrouwen in de eurozone onder consumenten en bestuurders is deze maand gestegen tot 88.2, ten opzichte van 87 in december, volgens de Europese Commissie.

Koersdaling Zuid-Koreaanse Won

Tegelijkertijd is de koers van de Zuid-Koreaanse Won gedaald nadat een minister zei dat het land belasting op de handel in valuta’s zou kunnen overwegen. Dat zou de speculatieve kapitaal toestroom moeten beperken.

Opkopen assets of kwantitatieve versoepeling

Investeerders zijn in afwachting van een statement van de Federal Open Market Committee (FOMC) vandaag. Het is de vraag of officials het opkopen van assets opnieuw bevestigen of kwantitatieve versoepeling aankondigen om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Positieve verrassingen eurozone

“Kijkend naar de economische cijfers zijn er veel positieve verrassingen in de eurozone,” aldus Niels Christensen, valutastrateeg bij Nordea Bank AB in Kopenhagen. “De Fed zal de deur openhouden voor additionele kwantitatieve versoepeling. Dat heeft een positief effect op de koers van de Euro.”

Spaanse BBP 0.7% gekrompen

De koers van de Euro is voor de tweede opeenvolgende dag gestegen ten opzichte van de Dollar. Die koersstijging is het gevolg van een rapport dat liet zien dat de Spaanse recessie in het vierde kwartaal meer is verergerd dan werd voorspeld. Volgens het Spaanse bureau voor de statistiek is het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met 0.7% gekrompen ten opzichte van het derde kwartaal, toen het 0.3% kromp. Dat is meer dan de krimp van 0.6% die Banco de España op 23 januari voorspelde.

Additionele steun van €9 miljard

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat Catalonië een additionele aanvraag voor noodsteun heeft ingediend bij de federale overheid. De regio in noordoost Spanje wil een extra bedrag van €9 miljard ontvangen om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Ook is de additionele noodhulp nodig om aan de doelstellingen inzake het begrotingstekort te voldoen. In 2012 richtte de federale Spaanse overheid een noodfonds op voor regio’s met financiële problemen die geen beroep kunnen doen op mondiale kapitaalmarkten.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Tweede opeenvolgende koersstijging Euro versus Dollar' bijdraagt aan uw kennis.